prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako se suočiti s nervozom pred ispit?

Normalno je osjećati nervozu pred ispit. Međutim, previše tjeskobe pred ispit može rezultirati panikom i ispodprosječnim rezultatima. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako se suočiti s nervozom pred ispit i pobijediti je.

Ponavljanje: Napravite svoj raspored ponavljanja i pridržavajte ga se. Ovo će vam pomoći da steknete osjećaj kontrole nad svojim radom.

Učite za sve predmete: Nemojte izbjegavati ponavljanje predmeta koji vam se ne sviđaju ili vam se čine teškima. Budući da ćete svejedno imati ispit i iz tih predmeta, bitno je da ih sve uključite u svoje ponavljanje.

Provjerite vrijeme i mjesto ispita: Vaša je odgovornost da na ispit dođete u točno vrijeme i na točan datum i stoga još jednom provjerte termin prije samog ispita.

Organizirajte se: Pobrinte se da vam je školska torba te sve ostalo što vam treba za ispit spremno večer prije ispita.

Idite na vrijeme spavati: Večer prije ispita nemojte ostati dugo budni i učiti – idući dan trebate biti svježi i odmorni. Idite na spavanje u razumno vrijeme i ne zaboravite uključiti budilicu.

Razmišljajte pozitivno: Stvorite si pozitivno ozračje zamišljajući kako će ispit dobro proći. Zamislite kako se osjećate samouvjereno i opušteno tijekom ispita. Pokušajte to zamisliti sa što je više moguće detalja. Ako ipak imate negativnih misli, pokušajte ih zamijeniti ovom pozitivnom idejom.

Opustite se: Pobrinete se da imate slobodnog vremena pred ispit. Konstantna briga neće vam pomoći da se bolje pripremite za ispit. Stoga si rađe priuštite i vrijeme za opuštanje.

Doručkujte: Iako možda niste raspoloženi za jelo prije ispita, pokušajte doručkovati budući da vaš mozak treba energiju za rad.

Izbjegavajte kofein: Ispijanje mnogo kave ili drugog pića koje sadržava puno kofeina nije dobra ideja budući da se zbog toga možete osjećati još nervoznije.

Samo mirno: Ako počnete osjećati nervozu, samo duboko dišite.

Ne paničarite: Recte samom sebi : “Ja MOGU položiti ovaj ispit!“.

Zadržite perspektivu: Zapamtite da, premda su ispiti važni, oni nisu najbitnija stvar na svijetu i uvijek ih možete ponovno polagati.

Preneseno s BBC Schools –Student Life:

http://www.bbc.co.uk/schools/studentlife/revisionandskills/exams/ways_to_combat_exam_nerves.shtml