prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako ublažiti posljedice uboda insekata

Nakon dugih zima svi jedva čekamo ljeto, međutim ono sa sobom nosi komarace i druge insekate zbog kojih ne možemo ni otvoriti prozor, a kamoli mirno boraviti u prirodi ili spavati. Još ako ste blizu vode, situacija je kritična. Zaštitite se i ublažite posljedice uboda

Komarci su, morate priznati, izrazito iritantni, a posljedice njihovog uboda katkad se dugo osjećaju. Najčešće se javlja crvenilo te blago nabubrenje praćeno nepodnošljivim svrabom. Kao i sa svime, prevencija je zlata vrijedna. Sredstva za odbijanja insekata, repelenti, uvijek su od velike pomoći. Dr. Bezz sensitive, kolekcija za učinkovitu zaštitu od komaraca i drugih insekata sadrži tri proizvoda namijenjena zaštiti osjetljive kože djece i odraslih, bez dodatka alkohola. Nanesite ga i uživajte, osigurani ste.

Ako već niste uspjeli izbjeći ubod, morate znati tretirati ubode različitih insekata. Većina se nas, a posebice djeca, ne može othrvati potrebi da počešemo ubod komarca iako znamo da će od toga biti samo gore jer ćemo kožu nadražiti, ona će popucati pa će upala i dulje trajati, stoga probajte ne činiti to. Prva pomoć definitivno je primjena leda koji lagano hladi i umrtvljuje sprečavajući svrbež. Ipak, komarci su najbezopasniji među insektima koje nailazimo u prirodi. Pčela će nakon uboda ostaviti žalac koji je spojen s otrovnom vrećicom. Pokušajte ga ukloniti što je prije moguće. Jedan od načina uklanjanja žalca je da ga blago zagrebete tupim predmetom, kao što su kreditna kartica ili tupi nož, a zatim mjesto uboda operite sapunom i vodom i taj postupak ponovite. Isti proces vrijedi i za ubod pauka.

Nakon boravka u šumi, pregledajte djecu i kućne ljubimce od krpelja. Izvući ćete ga tako da ga pincetom čvrsto uhvatite za glavu, tik uz kožu, te ga snažno, jednim potezom povučete prema van. Nemojte ga 'frkati' ili ga povlačiti lijevo-desno. Mjesto ugriza potom očistite alkoholom. Ukoliko je krpelj na koži više od 24 sata ili ga niste cijelog uspjeli izvući van obavezno se obratite liječniku ili pedijatru.

Najsigurnija pomoć za sve slučajeve također je Promergan krema za ublažavanje svrbeža kože nakon uboda insekata ili alergijske reakcije. Osim toga, koristite repelente, čistite paukove mreže te pazite da djeca nose duge hlače kada se igraju u prirodi.
 

Tekst je izvorno objavljen na stranicama tPortala.