prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

„Knjižnice za budućnost“ – NSK potpisnica međunarodne inicijative za uključivanje knjižnica u rješavanje svjetske klimatske krize

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u četvrtak, 19. rujna 2019. godine, potpisivanjem deklaracije o ulozi knjižnica u rješavanju svjetske klimatske krize pridružila se međunarodnoj inicijativi Knjižnice za budućnost (Libraries4Future). 

Tako se Knjižnica odazvala pozivu Posebne radne skupine za okoliš, održivost i knjižnice Međunarodnoga saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA ENSULIB) te kao središnja knjižnica u Hrvatskoj poziva sve ostale hrvatske knjižnice da potpišu deklaraciju ove inicijative i uključe se u njezinu provedbu.

Prema podatcima IFLA-e, u svijetu trenutačno djeluje više od 320 000 narodnih knjižnica te više od milijun parlamentarnih, nacionalnih, sveučilišnih, znanstvenih, školskih i specijalnih knjižnica. U skladu s IFLA-inom strategijom za razdoblje od 2019. do 2024. godine, kao i ranije donesenim smjernicama za svjetsku knjižničarsku zajednicu, osim ispunjavanja svoje tradicionalne uloge čuvanja i promicanja kulturne i znanstvene baštine, te promicanja pismenosti i omogućivanja slobodnoga pristupa informacijama, svaka od njih ima obvezu svojim djelovanjem pridonijeti što uspješnijoj provedbi ciljeva održivoga razvoja strategije Ujedinjenih naroda Agenda 2030.

U svojim naporima povezanima s podizanjem javne svijesti o bitnoj društvenoj ulozi knjižnica u suvremenome društvu kao središta lokalnih zajednica, knjižnice se osobito trude biti bolje prepoznate kao nezaobilazni partneri vlada i ostalih tijela javne uprave u ostvarivanju tih ciljeva. Iako je svih 17 ciljeva Agende usko povezano i teško je izdvojiti ijednoga od njih kao najbitnijega, cilj 13, Rješavanje globalne klimatske krize (Climate Action), nameće se kao temeljni, pretpostavljen svima drugima.

Inicijativom Knjižnice za budućnost, čije je pokretanje potaknuto upravo potrebom za osobito žurnim djelovanjem u rješavanju svjetske klimatske krize, sve se knjižnice širom svijeta o toj temi potiče na aktivno uključivanje u društvena zbivanja i rasprave u javnome prostoru. Osim bitnosti usklađivanja knjižničnih prostora, opreme, djelatnosti i programa s normama ekološke održivosti, naglašava se kako je zadatak knjižnica, kao širokoj javnosti dostupnih mjesta obrazovanja i informiranja, stvoriti platformu za javnu raspravu i odvažno odgovoriti na pokušaje poricanja globalne klimatske krize, pružajući pristup vjerodostojnim podatcima i utvrđenim činjenicama te organizirajući ciljane obrazovne programe. Također, u skladu sa sadržajem UN-ove strategije, u kojoj se kao temeljni preduvjet za njezinu provedbu ističe društvena uključivost, inicijativom se poziva knjižnice da svim svojim djelatnostima potiču društvenu interakciju temeljenu na ravnopravnosti i suzbijanju svih oblika diskriminacije kako bi tako pridonijele boljoj i snažnijoj povezanosti svih pripadnika društvene zajednice, čime bi se omogućilo njihovo ujedinjeno djelovanje o pitanju klimatske krize.

Osim kao partneri vlada i svih tijela javne uprave, knjižnice trebaju djelovati i kao partneri udruga i organizacija civilnoga društva, čije djelovanje pridonosi provedbi ciljeva održivoga razvoja. Deklaracijom inicijative Knjižnice za budućnost izražava se jasna i otvorena potpora svjetske knjižničarske zajednice globalnomu pokretu Fridays for Future, kojim se od svih političkih dužnosnika zahtijeva da se obvežu na donošenje žurnih i konkretnih mjera u rješavanju klimatske krize današnjice.

Potpisivanjem deklaracije inicijative Knjižnice za budućnost, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu izražava svoju potporu Globalnomu štrajku za rješavanje svjetske klimatske krize koji se širom svijeta održava u razdoblju od 20. do 27. rujna 2019. godine, podsjetivši na brojne uspješne aktivnosti i programe kojima je u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku skretala pozornost na važnost očuvanja i nacionalne i svjetske prirodne baštine – izložbe Burnum – arheološko blago KrkeKrka – tajne podzemljaVoda i krš – fenomeni rijeke KrkeKrka u oku istraživača: rijeka u sedam pričaNajbolje zelene knjižnice, virtualnu izložbu Prošlost i sadašnjost Krke, okrugli stol Zelene knjižnice, radionicu Uloga knjižnica u provođenju UN-ove Agende 2030. i ciljeva održivog razvoja, program Zeleni festival – (O)krenimo na zelenoobilježavanje Dana planeta Zemlje 2018., ciklus održivih tribina Let’s Go Green! (Živjeti zdravoZdravstvena ekologija i postupanje s otpadom u životnom i radnom okolišuKako čuvamo zrak koji udišemo) te 1. međunarodnu konferenciju o zelenim knjižnicama Let’s Go Green!. Također, za brojne aktivnosti u području promicanja očuvanja prirodnoga okoliša i načela održivoga razvoja Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova dodijelio je nagradu Zelena knjižnica za 2018. godinu.