prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Komunikacija u dva smjera – Dan otvorenih vrata i projektne nastave

Suradnja dviju srednjoškolskih zadruga na Danu projektne nastave i otvorenih vrata u utorak, 9. svibnja 2023. godine u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić iz Zaprešića.

U Srednjoj školi Ban Josip Jelačić iz Zaprešića bilo je vrlo živo i veselo jer je u utorak, 9. svibnja, održan Dan otvorenih vrata i projektne nastave. U sklopu diseminacijskih aktivnosti Erasmus akreditacije u području odgoja i općeg obrazovanja održana je radionica i predavanje “Komunikacija u dva smjera pod mentorstvom profesorica Zdravke Kramarić i Zvonimire Špoljar. Spojili su dvije zadruge, dvije zajednice i dva grada. Projekt je zamišljen kao posjet zadruge Čagionica Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca. Naime, članovi školske zadruga Ban 5. studenog 2022. bili u posjetu Gimnaziji Josipa Slavenskog iz Čakovca, a posjet je uzvraćen u utorak. 9. svibnja 2023., Zaprešiću i školi. Tako je komunikacija tekla u dva smjera.

Goste su prvo proveli kroz školu. Posjetili su školsku knjižnicu, zatim Sekciju za inovacije koja im je prezentirala izradu naušnica na CNC stroju, onda su prisustvovali prezentaciji na kojoj su se upoznali sa svim smjerovima koje su u školi, što sve nude kao izbornu ili fakultativnu nastavu, a posebno im je predstavljen prostor i rad zadruge Ban. Zajedno s učenicima zadrugari Čagionice u grupama po troje i više učenika sudjelovali su na radionici izrade keramičkog cvijeća gdje su razvijali svoje meke, ali i socijalne vještine. Pokazali su kako kinč, kao nematerijalnu kulturnu baštinu pretvaraju i kombiniraju s keramikom. Učili su jedni od drugih, upijali nova znanja i vještine, razgovarali te razmjenjivali iskustva.

Počastili su goste ručkom jer ih je čekao dug povratak vlakom do Čakovca. No prije nego su se uputili na vlak zajedno su prošetali Novim dvorima Jelačićevim gdje su se uz stručno vodstvo gosti bolje upoznali s poviješću bana Josipa Jelačića i samim Novim dvorima. Ovim projektom sudjelovali su u demokratskom životu dviju zajednica te poticali socijalne i interkulturalne kompetencije. Jačali su svijet o zajedničkim vrijednostima kroz povijesnu i kulturnu baštinu. Što su sve radili vidljivo je i u eKnjizi. Bogatiji za jedno novo iskustvo i nove prijatelje zadrugare vesele se nekoj budućoj suradnji zadruga Čagionica i Ban na nekom novom projektu.