prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Korak po korak – Erasmus+

Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin zaista je velika škola – uz matičnu školu Pazin, nastava se održava u još osam područnih škola i u Glazbenom odjelu. Rad u područnim školama svijet je sam za sebe i mali kolektiv planira i surađuje sukladno mogućnostima i interesima djelatnika i učenika. Područna škola Karojba samo je jedan od primjera kako mala škola u ruralnom području ne mora biti daleko od „trendova“.

Godinama nekolicina učitelja provodi projektne dane i interdisciplinarne aktivnosti kako bi u školsku svakodnevicu i rad unijela novitete iz obrazovne struke. U 2018. godini školski eTwinning projekt, koji je provodila učiteljica Engleskog jezika u PŠ Karojba, osvojio je nacionalnu eTwinning – Comet – nagradu, a te je godine škola osvojila i oznaku eTwinning škole.

Međutim, od školskih projekata, preko eTwinninga, upravo je, uz poticaj i individualno usavršavanje spomenute učiteljice, u PŠ Karojba napravljen korak bliže Europi. Europski tim u koji su uključene učiteljice iz Karojbe krenuo je 2018. s pisanjem prve Erasmus KA1 prijave. Kaže se: „Prvi mačići u vodu!“. I bilo je tako.

Sljedeće je godine posao napravljen kvalitetnije, zahvaljujući ne samo dodatnom obrazovanju o temi, već i savjetima iskusnijih kolega. Bio je to put malim koracima prema našem prvom sudjelovanju u Erasmus+ projektu školskih partnerstava. Početkom školske godine 2019./2020. u PŠ Karojba krenulo je provođenje KA2 projekta: „Tackling Early Leaving – Out of Box Education“. U projektu sudjelujemo kao partneri, a cilj je projekta pokazati učenicima kako da budu uspješni i to uključujući ih u inovativne načine institucionalnog i izvaninstitucionalnog podučavanja.

Planirano je pet mobilnosti razmjene učenika te je upravo u tijeku pripremanje za prvu od pet. Pet učenika škole kreće na put u Španjolsku gdje će 17. – 21. veljače 2020. sudjelovati u Erasmus tjednu u partnerskoj školi Colegio Nuestra Señora de Monte-Sión u Torrentu, gradu u blizini Valencije. Uz španjolsku školu, u projektu još sudjeluju škole iz Bugarske i Italije, a glavni koordinator je škola iz Rumunjske – „D.A. Sturdza” – iz grada Iasi.

Paralelno se uz aktivnosti na mobilnostima u sklopu projekta od veljače do svibnja 2020. planiraju aktivnosti za 4 tematska mjeseca, počevši s temom volontiranja i odgovornog građanstva. Uzbuđenje učenika, a i pratećih učitelja je veliko. Veseli ih putovanje i susret s kolegama iz europskih škola. Naš red da budemo domaćini planiran je za studeni 2020., ali dotad će vijesti o našim Erasmus iskustvima bit dostupne na portalima i web stranicama škole. Pratite nas.