prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kreativno pisanje sa spisateljicom Ivankom Ferenčić Martinčić

U srijedu, 15.siječnja, Gimnaziju dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac posjetila je spisateljica, knjižničarka, pripovjedačica i ravnateljica Narodne knjižnice Virje i Ivanka Ferenčić Martinčić. Ona je svoje bogato znanje, iskustvo i inspirativne ideje podijelila s članovima Erasmus+ tima CREATE i ostalim zainteresiranim učenicima kroz trosatnu radionicu kreativnog pisanja. 
 

Već na samom početku, u učionici koju je svojim osobnim predmetima, mirisom kave i opuštenim pristupom pretvorila u ugodnu radnu sobu, Ivanka je riječima pisca Neila Gaimana odgovorila na ključno pitanje, kako napisati knjigu: “Sjedneš za tipkovnicu i pišeš jednu riječ za drugom, sve dok ne završiš. Toliko je jednostavno i toliko teško.”

Pomoću raznih predmeta Ivanka je učenike uvela u svijet pisanja te im odala razne trikove i metode kojima će svoje pisano stvaralaštvo učiniti boljim. Ova radionica bila je nešto posve drugačije od onoga što učenici imaju prilike raditi u redovnoj nastavi. Bila su to tri opuštena i zabavna sata usmjerena na kreativnost, inspiraciju i stvaranje. A sad, nakon radionice, za sve sudionike slijedi ključni zadatak u ovom projektu: napisati svoju kratku priču od 3000 do 5000 riječi s temom (ne)jednakosti, (ne)tolerancije i empatije. Najbolje priče biti će sabrane u zbirku koju će učenici oblikovati, dizajnirati te objaviti i u audio i e-obliku. U drugom modulu projekta, na temelju odabranih priča napraviti će kazališnu predstavu. Kazališne predstave domaćina te partnerskih škola iz Francuske, Turske, Italije i Ujedinjenog kraljevstva odigrat će se na završnoj mobilnosti u Đurđevcu.