prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta

U Strojarskoj i prometnoj školi iz Varaždina projekti eTwinninga postali su dio kurikuluma pojedinih općeobrazovnih i strukovnih predmeta.

Kako je riječ o projektima koji se provode u mrežnom okruženju, važno je provoditi ih na što sigurniji način. Zbog toga se u školi svaku godinu obilježava Dan sigurnijeg interneta upravo kroz eTwinningove projekte. Ove se godine Dan sigurnijeg interneta proveo kroz čak četiri eTwinningova projekta. 

Profesorica Aleksandra Schill Dan sigurnijeg interneta provela je s učenicima kroz dva eTwinningova projekta. U sklopu eTwinningova projekta “Photo mARTh” učenici su izradili plakat u Canvi surađujući s učenicima iz škola partnera: Francuske, Grčke, Rumunjske, Francuske Gvajane i Hrvatske. “Photo mARTh” je međunarodni projekt koji povezuje fotografiju, arhitekturu i matematiku. Jedna od najzanimljivijih aktivnosti projekta je fotografiranje dijela grada iz kojega učenici stvaraju modele za pozadinu vlastite video igre. 

U sklopu eTwinningova projekta “Intreaktivne funkcije u STEM-u”, u kojem osim profesorice Aleksandra Schill sudjeluje i profesorica Vlatka Čus, učenici su obilježili Dan sigurnijeg Interneta izradivši plakat u Canvi u suradnji s ostalim učenicima uključenim u projekt.Interaktivne funkcije u STEM-u” osmišljen je kao eTwinningov projekt u kojem učenici proučavaju i primjenjuju znanja o funkcijama u nastavi matematike. Na taj način učenici razvijaju STEM kompetencije u različitim matematičkim digitalnim programima kao što su GeoGebra, Desmos i Arduino. 

Profesorica Ana Marketin-Sedlar Dan sigurnijeg interneta obilježila je s učenicima prvoga razreda zanimanja strojarski računalni tehničar kroz međunarodne eTwinningove projekte “Pink Shirt Day 2024!” i “LET’S LOVE THE MEDITERRANEAN SEA”. Kako se projekt “Pink Shirt Day 2024!” bavi temom međuvršnjačkog nasilja, učenici su Dan sigurnijeg interneta posvetili temi cyberbullyinga. Tijekom sata razrednika, kroz radionicu osmišljenu na metodi šest šešira, učenici su analizirali istinite događaje njihovih vršnjaka. Podijeljeni u grupe, učenici su iznosili činjenice prema bojama šešira te su kao završnu aktivnost kreirali plakat.   

U sklopu eTwinningovog projekta “LET’S LOVE THE MEDITERRANEAN SEA” učenici su istraživali teme vezane za online izazove istaknuvši njihove štetne posljedice, ali i savjete za sigurno korištenje interneta. Sudjelujuću u mrežnom kvizu, učenici su osvijestili važnost sigurnoga korištenja interneta. Kao zadnja aktivnost, u suradnji s učenicima projekta iz Italije, Španjolske, Francuske, Portugala i Grčke kreiran je Twinboard plakat na eTwinningovoj platformi. 

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta profesorice su podijelile na društvenoj mreži i web stranici škole kako bi šira zajednica uvidjela važnost sigurnog korištenja interneta.