prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Let’s hit the road” na Madeiri

Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar iz Varaždina sudjeluje u Erasmus+ projektu “Let's hit the road” čiji je cilj omogućiti učenicima s teškoćama nova iskustva i stjecanje znanja o kulturi, jelima i tradiciji drugih zemalja. Partneri u projektu su Zespół Szkół nr 16 w Białymstoku, Białystok, Poljska, Escola Secundária de Francisco Franco, Funchal, Portugal i Beacon Hill School, Wallsend, Ujedinjeno Kraljevstvo. Projekt je počeo u prosincu 2017. i završava u prosincu 2019. godine.

Osmeročlani tim Centra je od 14. do 18. listopada 2019. boravio na posljednjoj mobilnosti u gradu Funchalu na otoku Madeiri.

Prvog dana boravka sudionici mobilnosti razgledali su školu, sudjelovali na aktivnostima zagrijavanja i radionici Bio Danza. Escola Secundária de Francisco Franco srednja je škola u kojoj se njeguje umjetnički izričaj. Zidovi i hodnici škole su svojevrsna galerija u kojoj su izložene slike i skulpture čiji su autori učenici. Sudjelovanjem na radionici Bio Danza sudionici su kroz pokret mogli osjetiti i doživjeti razne uloge s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Drugi dan bio je rezerviran za turistički razgled grada Funchala. Sudionici su posjetili tržnicu na kojoj se može kušati i kupiti razno voće neobičnog izgleda i okusa. Pločnici grada ukrašeni su mozaicima, a u parkovima i na zelenim površinama rastu filadendroni, slonove noge i elegantne palme te razne druge biljke koje u našim krajevima uspijevaju samo kao sobne biljke.

Treći dan učenici i učitelji vozili su se žičarom na vrh Funchala i uživali u pogledu na grad i ocean. Prošetali su botaničkim vrtom i posjetili CR7 muzej posvećen poznatom nogometašu C. Ronaldu koji je rođen u ovom gradu.

Četvrti dan bio je rezerviran za posjet samostanu svete Klare i muzejima. U muzeju A Casa Museu Frederico de Freitas izložena je bogata zbirka ukrasnih pločica iz Portugala, Španjolske, Turske i Flandrije. Nakon razgledavanja izložbe učenici su oslikavali pločice koje su ponijeli za uspomenu.

Petog, posljednjeg dana u školi domaćina upriličen je kratak kulturno-umjetnički program koji su izveli učenici i nastavnici škole. Nakon podjele certifikata, sudionici su otišli na plažu Lido te se okupali u oceanu.

Učenici Centra Tomislav Špoljar  tijekom ove mobilnosti naučili su o kulturi i tradiciji partnera iz Portugala, kušali nova jela, jačali svoje socijalizacijske i komunikacijske vještine te se vratili u Hrvatsku bogatiji za jedno novo iskustvo.