prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Literarni natječaj Male vinkovačke jeseni

Hrvatskog knjižničarsko društvo na svojem je mrežnom sjedištu objavilo poziv na literarni natječaj pod nazivom “Male vinkovačke jeseni“ namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Znanje o kulturnoj baštini i tradicijskoj kulturi neke zemlje obogaćuje osobni i nacionalni identitet svakog pojedinca. Uključivanje djece i mladih u različite aspekte očuvanja baštine i tradicijske kulture pridonosi njihovu obrazovanju, otkrivanju ljepota u različitosti, ali i senzibilizira potrebu za očuvanjem te iste baštine. Književna, pisana ili usmena predaja garancija su prenošenja kulture znanja i običaja za nove generacije.

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci bila je 1970. godine začetnik i organizator prvih Dječjih vinkovačkih jeseni te uz veliku 50. obljetnicu od začetka spomenute manifestacije, Knjižnica organizira i objavljuje poziv za Literarni nagradni natječaj Male vinkovačke jeseni.

Natječaj se objavljuje za literarni rad (kratka priča, esej, poezija) na temu “zavičaj“.

Natječaj je otvoren od 15. ožujka do 15. svibnja 2021. godine.

Objava rezultata bit će na mrežnim stranicama Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci i na društvenim mrežama Knjižnice, 23. kolovoza 2021. godine.

Upute za provedbu natječaja

Radovi će se ocjenjivati u dvjema kategorijama:

  1. kategorija – stariji osnovnoškolci (5. – 8. razred OŠ)
  2. kategorija – učenici srednjih škola (1. – 4. razred SŠ)

Tema: Zavičaj
Književni oblik: poezija ili proza (esej ili kratka priča do pet kartica teksta − 1800 znakova s prazninama)
Jezik: hrvatski standardni jezik ili dijalekti
Napomena: ukoliko je tekst pisan na jednom od hrvatskih dijalekata, treba priložiti i mali rječnik (nepoznatih riječi, dijalektizama, regionalizama, lokalizama, arhaizama, zastarjelica…).

Prihvaćaju se samo prethodno neobjavljeni radovi. Radovi se šalju u tri primjerka, s naznakom „za Zavičaj“, kuvertirano pod šifrom, s tim da uz šifru autora bude naznačeno učenikovo/kandidatovo godište. Rješenje šifre šalje se u zasebnoj zatvorenoj kuverti te mora sadržavati: ime i prezime, adresu, OIB, mail adresu i broj telefona.

Prva tri najbolje ocijenjena rada u objema kategorijama, prema izboru Prosudbene komisije, bit će nagrađena.

Nagrade

Pobjednicima se dodjeljuje zahvalnica/priznanje Dječjih vinkovačkih jeseni i prigodni pokloni u novčanoj vrijednosti za:

  • prvu nagradu 1000,00 kn
  • drugu nagradu 700,00 kn
  • treću nagradu 500,00 kn

Posebna nagrada za sve nagrađene, kao i za njihovu pratnju (mentor, roditelj) je dvodnevni boravak u Vinkovcima na manifestaciji Dječjih vinkovačkih jeseni.

U planu je i izrada Zbornika koji bi se objavljivao svake treće godine.

Napomena: Sudionici Natječaja suglasni su da njihove osobne podatke Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci može koristiti isključivo u svrhu Natječaja.

Organizatori mole roditelje, ravnatelje, knjižničare, profesore, voditelje kulturno-umjetničkih društava za podršku u ovom projektu, a svim sudionicima žele puno uspjeha.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Hrvatskog knjižničarskog društva.