prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Magic School AI: Odgovor na nastavničke izazove

U suvremenom se obrazovnom okruženju, nastavnici svakodnevno suočavaju s brojnim izazovima koji zahtijevaju ne samo stručno znanje i predanost, već i sposobnost primjene inovativnih i učinkovitih alata u dinamičnom procesu učenja i poučavanja.

Potreba za kontinuiranim učenjem i usavršavanjem proizlazi ne samo iz promjena u samom obrazovnom sustavu, već i iz rastućih očekivanja te sve veće potrebe za nastavnicima koji će djelovati kao pokretači intelektualnog razvoja svojih učenika.

Unatoč naporima koje ulažu kako bi što uspješnije odgovorili na postavljene izazove, nastavnici se suočavaju i s brojnim preprekama, među kojima se ističu preopterećenost i iscrpljenost. Rastuća administrativna opterećenost, prilagodba nastavnih materijala individualnim potrebama učenika te intenzivan rad u pozadini kako bi se oblikovale interaktivne i zanimljive nastavne aktivnosti, često rezultiraju smanjenom energijom koju nastavnici ulažu u neposredan rad s učenicima.

Među brojnim platformama koje koriste moć umjetne inteligencije kako bi unaprijedile obrazovne prakse i osnažili nastavnike, ističe se MagicSchool. Ono što ovu platformu čini posebnom je njezina sposobnost pružanja podrške nastavnicima u pripremi i izradi nastavnih materijala, čime istovremeno osigurava više vremena a time i energije za ključni aspekt obrazovanja – interakciju s učenicima.

Magic School pruža inovativnu perspektivu kroz pristup raznolikom skupu alata koji se prilagođavaju specifičnim potrebama svakog nastavnika. Alati su jednostavni, a njihova intuitivnost skraćuje vrijeme potrebno za usvajanje i ovladavanje funkcionalnostima. Za pristup svim značajkama koje nudi Magic School AI, potrebno se registrirati na službenoj web stranici platforme https://www.magicschool.ai/ a sam proces registracije zahtijeva osnovne informacije za stvaranje personaliziranog računa. Trenutno sadrži više od 40 alata podijeljenih u pet kategorija: planiranje, podrška učenicima, komunikacija, produktivnost i zajednica te obrazovni chatbot – virtualni asistent pod nazivom Raina.

U kategoriji planiranje moguće je primjerice generirati plan nastave po 5E (Engage, Explore, Explain, Elaborate, Evaluate) modelu (5E Model Science Lesson Plan Generator) na osnovu unesenog razreda i teme, a za bolje rezultate mogu se unijeti informacije vezane za dodatnu prilagodbu. Moguće je i generirati rubrike (Rubric Generator) za odgovarajuću temu prilagođenu ciljanoj skupini. Generator kviza s višestrukim odabirom temeljen na tekstu (Multiple Choice Quiz Generator-Text Based) omogućuje generiranje do dvadeset pitanja s višestrukim odabirom te pruža ključ za odgovore. Alat Make It Relevant generira plan nastave na osnovu unesenih interesa i specifičnosti učenika. Ova kategorija sadrži najveći izbor alata kojima je moguće generirati izvorne članke oko prilagođenih riječi, stvarati pitanje o unesenom tekstu, generirati primjere i „neprimjere“ za specifične zadatke kao i niz drugih mogućnosti.

U kategoriji podrška učenicima moguće je generirati prijedloge djelovanja ovisno o ponašanju učenika (Behavior Intervention Suggestion Generator), prilagoditi sadržaj/temu razini predznanja učenika (Text Leveler Tool) ili generirati prijedloge za prilagodbu sadržaja za učenike s individualiziranim pristupom (IEP Suggestion Generator).

U kategoriji komunikacije moguće je stvoriti potpuni program nastave na temelju unosa o predmetu, opisu i ciljevima predmeta te pravilima i kriterijima ocjenjivanja (Syllabus Generator) kao i kreirati personalizirane newslettere o posebnim događajima, obavijestima i kulturnim programima škole za učenike i roditelje (Class Newsletter Tool) ili profesionalne e-poruke za učenike i njihove roditelje (E-mail Responder Tool).

Alati u kategoriji produktivnost omogućuju preoblikovanje, sažimanje, prevođenje i provjeru teksta, čime se olakšava i ubrzava rad nastavnika dok alati u kategoriji zajednica omogućuju planiranje treninga, generiranje pjesama, izgradnju timova, refleksije za učenike i sl. čime olakšavajući komunikaciju i interakciju unutar školske zajednice. Podaci i potrebne informacije mogu se unijeti u sve alate putem padajućeg izbornika ili izravnog upisa na hrvatskom jeziku. Međutim, generirani sadržaji automatski dolaze na engleskom jeziku. Iako trenutačno hrvatski jezik nije dostupan kao opcija za prijevod, postoji mogućnost kopiranja sadržaja te njegovo prenošenje u obrazovni chatbot Raina unutar platforme kako bi se zatražilo prevođenje na hrvatski jezik.

U ovom se trenutku, podatci obučavaju samo do 2021. godine te platforma ne može pružiti informacije nakon 2021. godine. Za sada ne može generirati slike na temelju unesenih podataka a ponekad može generirati netočne i neispravne informacije. No unatoč nedostatcima Magic School platforma zasigurno može pružiti podršku obrazovateljima na svim razinama, neovisno radi li se o osnovnoj, srednjoj ili visokoškolskoj razini a širok spektar alata temeljenih na umjetnoj inteligenciji može pomoći i nastavnicima olakšati kreiranje zanimljivih sadržaja i oblikovanje inovativnih načina poučavanja i učenja te stvoriti prilike za napredak i razvoj obrazovanja u digitalnom dobu.

Smanjujući administrativne terete i omogućujući prilagodbu nastave, Magic School otvara put ka inovativnijem i produktivnijem obrazovanju.