prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mala otočka škola u Erasmus+ projektu

Srednja škola Bol je mala otočna škola koja se odlučila upustiti u veliku avanturu i započeti svoj prvi ERASMUS+ projekt. Projekt pod nazivom “Be a responsible Citizen in the Digital World of Tomorrow” započeo je u rujnu 2017. godine i traje do kolovoza 2020. godine. U projektu sudjeluje 6 zemalja: Finska, Poljska, Italija, Grčka, Njemačka i Hrvatska. Projekt spada u skupinu KA2 projekata, kamo na aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja  s profesorima putuju i učenici.

Prvu aktivnost učenja, podučavanja i osposobljavanja u sklopu projekta odradili su u Finskoj u listopadu 2017. godine. U Finskoj su imali priliku posjetiti glavni grad Helsinki, grad Jyväskylu, te mali gradić Petäjävesi. Radili su na temi bon tona na internetu (netiquette), cyberbullyinga, i općenito sigurnosti na internetu. 

Drugu aktivnost učenja, podučavanja i osposobljavanja u sklopu projekta odradili su u travnju 2018. u Poljskoj. Posjetili su Krakow, rudnik soli Wieliczka, gradić Jaroslaw i selo Roźwienica. Radili su na temi cyberbullyinga; učenici su bili podijeljeni u 3 skupine, od kojih je jedna radila na audio knjizi, jedna na e-knjizi, a treća na drami.

Treću aktivnost učenja, podučavanja i osposobljavanja odradili su u studenom 2018. u Italiji. Posjetili su Torino, Albu i Valle d'Aostu. Radili su na temi snimanja filma i provjeri informacija koje objavljujemo.

Četvrti transnacionalni sastanak odradili suu ožujku 2019. u Grčkoj. Posjetili su Solun, Katerini, Dijon i Olimp. Radili su na temi sigurnosti na internetu, te su učili koristiti platformu Moodle.

Sljedeći transnacionalni sastanak u rujnu 2019. održati će se u Hrvatskoj, a zadnja aktivnost učenja, podučavanja i osposobljavanja će se odviti u Njemačkoj krajem ožujka 2020.

Projekt vode profesorice Rovena Trivanović i Petra Kokeza, koje su sudjelovale na svim aktivnostima učenja, podučavanja i osposobljavanja, te na transnacionalnim sastancima. Neizmjerna je važnost ovakvog projekta za učenike, koji dobiju priliku zamijeniti svoje male sredine i otići u inozemstvo. Učenici borave u obiteljima svojih vršnjaka u zemljama koje posjećuju, tako da je za njih to jedno prelijepo iskustvo. Upoznaju način života u drugim državama, druge kulture, jezike, uče kako biti tolerantniji, kako raditi u grupama, te sudjeluju u projektnom učenju.

Nadaju se da ćemo ovaj projekt uspješno privesti kraju, ali i da ih čeka još mnogo projekata u budućnosti, koje će dočekati raširenih ruku.