prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mala škola zdrave prehrane u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Nova Bukovica

Tijekom proljetnih praznika, od 14. do 16. travnja, u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Nova Bukovica održana je Mala škola zdrave prehrane. Svake godine, za učenike koji slobodno vrijeme žele provesti korisno, škola organizira radionice na kojima mogu naučiti nešto novo i zanimljivo. Nakon glagoljice, fotografije, veza, recikliranja, salvetne tehnike i enkaustike, ove godine, budući da škola sudjeluje u projektu “Shema školskog voća”, tema je bila zdrava prehrana i ljekovito bilje, odnosno biljke koje rastu u tom kraju, a iskoristive su i kao hrana i kao lijek. 

U trodnevnoj Maloj školi zdrave prehrane učenici su naučili koja je to nezdrava hrana, s osobitim naglaskom na analizu sastojaka koje sadržavaju nezdrava bojila, dodatke i umjetna sladila. Sastojke su provjeravali pomoću E–brojeva koji se mogu pronaći na poleđini gotovo svakog proizvoda. Učenici su spoznali da ti sastojci itekako mogu naštetiti zdravlju.

Nakon pojašnjenja piramide zdrave prehrane, upoznali su se s biljkama koje rastu u njihovom bližem okruženju, a za koje nisu znali koliko su zdrave te su nakon teorijskog dijela s voditeljima prošetali obližnjim vinogradima i voćnjacima u potrazi za maslačkom, koprivom, tratinčicom i medvjeđim lukom namijenjenih za pripremanje jela i napitaka. Osim toga, uz zdravu prehranu bilo je dobro povezati povezati i kretanje, odnosno bavljenje fizičkom aktivnošću.

Sakupljenim “zdravim” receptima i izrekama o hrani učenici su uredili edukativni pano koji će ubuduće krasiti prostor školske kuhinje. Iznosili su svoje prehrambene navike, iskustva o zdravom doručku te su za primjer pripremili doručak od naribanih jabuka s orasima, jogurtom i grožđicama ili brusnicama, a jela se i palenta s mlijekom i jogurtom. Degustirali su domaći sok od bazge, sami su radili sok od jabuke, a doručak su upotpunili i svježe iscijeđenim sokom od naranče.

Za primjer zdravog deserta zajednički su izradili zapečene jabuke s nadjevom od meda, oraha i grožđica. Okušali su se i u pravljenju brze salate od rajčice, sira, kukuruza i tunjevine. Degustirali su prirodni med od maslačka, a od njegovog osušenog korijena skuhali su kavu. Kopriva je poslužila za izradu čaja te sredstva za njegu kose. Ostatak koprive, nakon fermentacije, upotrijebit će se za gnojidbu i ekološko sredstvo protiv štetočina za školske biljke  i cvijeće.

Mala škola zdrave prehrane kroz edukaciju, radionice i druženje usadila je polaznicima vrijedna nova znanja o zdravoj, pravilnoj i uravnoteženoj  prehrani koja može spriječiti različite bolesti, a ujedno i osvijestila važnost očuvanja prirode i biljaka koje „paze“ na ljude dajući im i hranu i lijek.