prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mali znanstvenici na Jadru

O bogatoj kulturno povijesnoj baštini grada Solina učenici trećeg razreda Osnovne škole don Lovre Katićasu prethodno usustavili svoja znanja na satovima razrednika gdje su učiteljice prezentirale učenicima kako je prostor oko izvora rijeke Jadro izgledao prije obnove i revitalizacije. Podsjetili su se koje su se manifestacije nekada tamo odvijale te kako je to bogato riječno područje služilo domicilnom stanovništvu za obradu polja čije se navodnjavanje izvršavalo upravo vodom iz Jadra.

Rijeka Jadro od pamtivijeka je bila izvor života za domicilno stanovništvo. Njen tihi žubor stvarao je najljepšu melodiju i ispunjavao solinski narod ponosom. Još od doba Antike akvaduktom je ovaj solinski Jordan napajao široko područje od stare Salone do Dioklecijanove palače. Danas je izazov još veći jer opskrbiti kućanstava diljem obale čistom izvorskom vodom čija bistra kap poput kristala sjaji u oku naše Dalmacije uistinu je više no izazov vrijedan svakodnevnog divljenja. Ipak, važnost pravovaljane valorizacije izvora rijeke Jadro temeljni je zadatak svih ljudi koji na bilo koji način koriste blagodati ovog prirodnog bisera.

Stari tupinolom godinama se odranjao i prkosio zubu vremena trudeći se ne pokleknuti pod zagrljajem modernizacije izgradnje brze ceste. Veliko igralište u podnožju burnog pokosa, na kojem su stari Solinjani igrali balun i balote već je davnih dana bilo obraslo u šikaru. Vođeni mišlju o važnost očuvanja prirodne i prostorne vrijednosti ovog područja prirode i njenih ljepota, prošlog su se petka, 16. prosinca 2022. godine, učenici 3. c razreda s učiteljicom Ivanom Sedlar te knjižničarkom Jelenom Žagrović rado odazvali pozivu na sudjelovanje u ekološko edukativnoj radionici u ovom predivnom rezervatu prirode. Radionicu je vodila biloginja Martina Markov koja je uz doktorat iz područja prirodnih znanosti još vještije, činjenična znanja, pretočila u predivne edukativne priče čije radnje smješta u nacionalne parkove i parkove prirode Lijepe naše.

Glavni lik njenih priča je galeb Marko, a iako još nije napisala priču o Marku i izvoru rijeke Jadro, potrudila se djeci na najslikovitiji način prikazati živi svijet uz i u rijeci Jadro. Zanimljivim spužvastim životinjama vješto je upoznala djecu s mekousnom pastrvom, žabama, pticama i zmijama koje obitavaju na ovom području. Mekousna pastrva, riba je koja obitava samo u rijeci Jadro i rijeci Žrnovnici, a zbog kategorije ugrožene vrste potrebna je dodatna briga o zaštiti okoliša kako bi se život ove vrste produžio i održao u našoj rijeci. U podrumu centra za posjetitelje smjestilo se mrjestilište mekousne pastrve, a sve sa željom očuvanja ove posebne vrste riba. Kroz igru klupka Martina je zorno prikazala hranidbeni lanac u kojem sve karike od biljaka preko životinja i životnih uvjeta moraju funkcionirati kako lanac ne bi bio prekinut. U interaktivnom izlaganju i radionici potpuno je zaokupila pažnju malih devetogodišnjaka kojima je dvosatna radionica proletjela silnom brzinom.

Vrlo zanimljiv edukativni crtani film omogućio je učenicima da se kroz kratko vrijeme prisjete svih lokaliteta koje svojim bistrim zagrljajem svakodnevno tokom miluje rijeka Jadro. Šuplja crkva, Gašpina mlinica, obala Gospinog otoka te stari močvarni čempres nakratko su oživjela vještom animacijom prikazanog animiranog filma. Potpuni doživljaj uslijedio je posjetom osjetilnoj sobi gdje svaki dodir ikone skriva svoju priču, a poticanje senzorne integracije podiže razinu radoznalosti na vrlo visoki stupanj. Važnost ihtiološkog rezervata ovdje poprima visoki stupanj zaštite, a potreba senzibiliziranja, informiranja i adekvatnog korištenja zaštićenog izletišta postaju svjesni manevar svakog pojedinca.

Nositelji ovog hvalevrijednog projekta Jadro izvor života su Javna ustanova More i krš, Grad Solin te Turistička zajednica grada Solina. Ovim projektom transformira se degradirani prostor strogog rezervata ali posebno se jača svjesnost o važnosti zaštite i očuvanja prirodne baštine. Već po prvim koracima završenog projekta može se uočiti kako će se ovaj prostor vrlo brzo uvrstiti na visoko mjesto edukativne i turističke mape lokalne, regionalne pa čak i državne ekonomsko, turističko edukativne sfere razvoja.

Na kraju se može zaključiti kako je od strane nositelja i partnera projekta napravljeno sve da najljepši biser našeg grada sjaji još jačim sjajem te svojom ljepotom bezrezervno mami brojne domaće i strane posjetitelje. Na ljudima je da čuvaj ovaj prostor i brinu se o njegovoj zaštiti jer samo čisto i lijepo okruženje stvara mir i snagu potrebnu za praćenje svakodnevnog, užurbanog životnog ritma. Stoga živimo s prirodom i u prirodi te ne zaboravimo poruku radionice „Čuvajmo prirodu jer priroda je život, priroda je zakon, priroda je sve…“.

U nastavku teksta donose dojmove nekoliko učenika:

Eva: „Bilo mi je jako zabavno na radionici. Jako su lijepo preuredili onaj zapušteni prostor no nije mi bilo lijepo vidjeti kako je na stablu zapela vrećica koja bi mogla zagaditi ovo lijepo mjesto. Prirodu i svoj okoliš moramo čuvati i zaštititi“.
Sara: „Na izvoru mi je bilo baš lijepo. Naučila sam puno o biljkama i životinjama rijeke Jadro. Dobro sam se zabavila i naigrala. Baš sam sretna što živim blizu pa ću moći često odlaziti tamo“.
Frane: „Drago mi je što smo posjetili onaj lijepi prostor. Svašta sam novo naučio. Super mi je bila ona mahovina što raste na zidovima kao i imitacija šetnje kroz rijeku punu pastrva.“
Palmina: „Jako mi se svidjelo upoznati novi prostor uz Jadro. Sve je lijepo uređeno i novo. Posebno mi je zanimljiv kutak u kojem na dodir slike možeš saznati mnoge zanimljivosti o ribama, pticama, biljkama i rijeci Jadro“.
Mihaela: „ Baš mi je bilo zabavno posjetiti novi prostor uz Jadro. Naučila sam da je priroda zakon i da je moramo poštovati. Saznala sam mnogo o biljkama i životinjama, a najviše o mekousnoj pastrvi. Prostor je vrlo lijep i uredan i jedva se čekam ponovo vratiti.“
Učiteljica: Bila je ovo jedna izuzetno zanimljiva i kreativna ekološko edukativna radionica. Djeca su se upoznala s bogatom životnom zajednicom ovog rezervata prirode. Na vrlo profesionalan i matodički prilagođen način, prezentiran je cijeli niz do tada nepoznatih činjenica o biljkama i životinjama koje obitavaju na ovom području. Kroz igru i interakciju učenje je postalo vrlo zanimljivo, a djeca su stalno nezasitno tražila još novih znanja i spoznaja. Ovom radionicom potvrđena je teza kako ti priroda vrati ono što joj daš. Tako ćemo i mi svojim ulaganjem u očuvanje i zaštitu ovog novouređenog prostora udariti temelje na kojima će uživati i mnogi nadolazeći naraštaji. Stoga čuvajmo prirodu jer priroda je život!