prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Manje soli – više zdravlja“

Na poziv Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a u sklopu obilježavanja Svjetskog dana hrane i Dana kruha, učenici i profesori Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić – Nehaj iz programa prehrana, u prostorijama zavoda u Splitu održali su stručno predavanje i radionicu „Uloga kuhinjske soli u tehnologiji kruha i testiranje potrošača na prihvatljivost kruha sa smanjenom količinom soli.“

Skup je otvorila i posjetitelje pozdravila  dr. Majda Gotovac iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Uvodno predavanje pod nazivom  „Zašto je prehrana s niskim udjelom soli važna za zdravlje?“ održala je Branka Medvidović, dr. med., spec. epidemiologije iz NZJZ SDŽ. O ulozi kuhinjske soli u tehnologiji kruha i u hrani općenito govorila je prof. Marija Rapanić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, a o zamjenama  za sol, prehrambenim aditivima i novim okusima hrane govorila je prof. Ružica Budimir, dipl. ing. prehrambene tehnologije iz SŠ Braća Radić, Kaštel Štafilić-Nehaj.

Začinsko bilje kao zamijena za sol  i postizanje  slanog  okusa u kruhu predstavile su učenice 4.e razreda zanimanja tehničar nutricionist: Adriana Gullia Agatić, Doris Ćosić , Martina Čurepić i Kristina Očkovsky. Ugodan  miris  i opuštenu atmosferu dale su biljke iz začinskg vrta SŠ Braća Radić, Kaštel Štafilić-Nehaj koje su posjetitelji  sa zanimanjem razgledali. Prezentaciju su prisustvovale i ravnateljica škole prof. Marija Kezele i  pedagoginja prof. Sanja Rozga.

Nakon predavanja održana je radionica, degustacija uzoraka kruha sa smanjenom  količinom soli i začinskim biljem te senzorsko ocjenjivanje pomoću hedonističke skale i ispunjavanje ocjenskih listića.

Uzorke kruha u školskom praktikumu pripremili su učenici zanimanja tehničar nutricionist i profesorice: Anđelka Prlić, dipl. ing. preh. tehnologije, Petrana Pupić, dip. ing. preh.tehnologije – nutricionist i Miranda Mendeš, dipl. ing.preh. tehnologije. Pripremljena su 4 kodirana uzorka kruha s različitim količinama soli. 0% soli uz dodatak začinskog bilja – zamjena za sol, 0,5 % soli, 1,0 % soli I 1,5% soli.

Cij radionice bio  je testirati potrošače – posjetitelje kako prihvaćaju kruh sa smanjenom količinom soli, da bi se radi zaštite zdravlja, mogla razmotriti i provesti mogućnost smanjivanja soli u kruhu za određeni postotak.

Obično se dodaje do 2% soli u kruh. Konzumiranjem samo dvije kriške kruha unesemo u organizam oko 1,5 g NaCl od ukupno  5 g što bi bilo dovoljno dnevno. Odrasle osobe i djeca u Hrvatskoj unose previše soli, prosječno (odrasli 11,6 g) što je dvostruko više od  preporučenog  unosa.

U razgovoru za vrijeme radionice i prvim utiscima kušanja kruha sa manje soli može se zaključiti da bi 1,5 % soli u kruhu bilo prihvatljivo. Kruh s još manje soli ostavio je slabiji dojam kod posjetitelja.

Dojmove o kruhu posjetitelji su iskazali pomoću hedonističke skale od 1 – 9 .

Nakon što učenici statistički obrade radne listiće (N = 50) o rezultatima će izvijestiti Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst: Ružica Budimir, dipl.ing.preh. tehnolog.