prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Materijali s aktivnostima za poticanje kritičkog razmišljanja učenika

Na portalu medijskapismenost.hr dostupno je za preuzimanje više od 60 obrazovnih materijala: priručnika, videolekcija i digitalnih kvizova i svi oni sadrže korisne informacije i potiču na kritičko razmišljanje o medijima i medijskim sadržajima.

Bave se različitim aspektima medijske pismenosti, a mogu koristiti na nastavnim satovima i radionicama medijske pismenosti u školama, knjižnicama i drugim ustanovama.

Budući da su neke od tema u fokusu 7. Dana medijske pismenosti upravo razvoj kritičkog razmišljanja medijska pismenost mladih u kontekstu superizborne godine, izdvajamo neke od naših materijala, u kojima možete pronaći prijedloge radionica baš o tim temama te ih provesti s učenicima osnovne ili srednje škole.

UVOD U NOVINARSTVO

Da bismo o medijima mogli kritički promišljati, najprije ih trebamo razumjeti. Ovi edukativni materijali o medijima i novinarstvu, namijenjeni radu s učenicima osnovnih i srednjih škola, donose informacije o tome kako su se novinarstvo i mediji razvijali kroz povijest, zbog čega su važni za demokraciju, kojih se načela novinari trebaju pridržavati u svom radu, koje su glavne novinarske vrste i oblici, a koje specifičnosti tiskanog, radijskog, televizijskog i internetskog novinarstva. Tu su i vježbe uz koje učenici mogu vježbati kritičko čitanje, gledanje ili slušanje novinarskih sadržaja, provjeravati radi li se o kvalitetnim i vjerodostojnim sadržajima, pisati i snimati vijesti, te kroz praksu učiti o razlici između vijesti i komentara.

Preuzmite materijale ‘Uvod u novinarstvo’

DEZINFORMACIJE

Ova edukativna brošura sadrži odgovore na pitanja što su dezinformacije, tko ih i zašto kreira, kako se šire, koja je pritom uloga društvenih mreža, tradicionalnih medija, tehnologije, influencera i svih nas, zašto nasjedamo na dezinformacije te kako ih prepoznati i na njih odgovoriti. Nakon teorijskog dijela, obogaćenog brojnim primjerima, slijede vježbe, igre i kvizovi za učenike kojima je cilj na zabavan i edukativan način potaknuti razvoj vještina raspoznavanja i kritičkog promišljanja o fenomenu dezinformacija.

Preuzmite brošuru ‘Dezinformacije’

INFLUENCERI I NJIHOVA ULOGA U ŽIVOTIMA DJECE I MLADIH

Radni priručnik za nastavnike i roditelje učenika osnovnih i srednjih škola donosi ključne informacije o influencerima i prijedloge radionica koje se mogu provesti s djecom i mladima, kako bi ih se potaknulo na osvještavanje pozitivnih i negativnih utjecaja influencera koje prate na društvenim mrežama i kritičko promišljanje o njihovim sadržajima i porukama. Među ostalim, u radionicama se analiziraju obrađene fotografije koje influenceri objavljuju na društvenim mrežama, a važna je i tema prikrivenog oglašavanja.

Preuzmite priručnik ‘Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih’

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE

U ovim materijalima objašnjeno je zašto mladi koriste društvene mreže, koje svoje potrebe time nastoje zadovoljiti te kako društvene mreže utječu na samosvijest, a posebna su poglavlja posvećena i važnosti bliskih odnosa online i offline u adolescenciji, influencerima i uzorima u životima mladih osoba te problemu ovisnosti o internetu. Zatim slijede prijedlozi pet radionica namjenjenih učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima, kroz koje ih se potiče na kritičko promišljanje o navikama korištenja digitalnih medija i društvenih mreža te sadržajima koje prate ili sami objavljuju.

Preuzmite materijale ‘Digitalni mediji i mentalno zdravlje’

IDEOLOŠKI IZAZOV: EDUKATIVNI MATERIJALI O POLITIČKIM IDEOLOGIJAMA

Materijali namijenjeni prvenstveno učenicima završnih razreda srednje škole, odnosno njihovim nastavnicima, sastoje se od edukativne brošure, videa i tri digitalna kviza o političkim ideologijama. Brošura donosi pregled ključnih informacija i indikatore pomoću kojih se mogu analizirati medijski tekstovi i politički govor te zabavne igre i kvizove uz koje će učenici naučiti kritički čitati i dekodirati nastupe i izjave političara. U videu su objašnjeni ključni pojmovi – metaideologije, pluralizam, monizam i populizam, a svoje znanje učenici mogu na zabavan način testirati uz digitalne kvizove sa stvarnim izjavama političara.

Preuzmite materijale ‘Ideološki izazov’

 

Tekst je prenesen s mrežnih stranica Medijska pismenost – abeceda za 21. stoljeće.