prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodna matematička olimpijada 2023.

Od 2. do 13. srpnja 2023. u Chibi, Japan, održana je 64. Međunarodna matematička olimpijada (IMO).

Svaka od 112 država sudionica je sudjelovala s najviše šest svojih najboljih srednjoškolaca, a Hrvatsku su predstavljali:

  • Namik Agić, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Janko Bušelić, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Stella Čolo, 4. razred, Gimnazija Franje Petrića, Zadar
  • Lovre Pazinović, 4. razred, III. gimnazija, Split
  • Lara Semeš, 3. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Emanuel Tukač, 4. razred, Prva gimnazija, Varaždin

Ekipu su vodili Borna Vukorepa i Vlatko Crnković. Namik, Janko, Lara i Emanuel su osvojili brončane medalje, a Stella i Lovre pohvale. Pojedinačni rezultati dostupni su na poveznici.

Ekipno je Hrvatska zauzela 52. mjesto u konkurenciji 112 država svijeta. Prvo mjesto je osvojila Kina. Ekipni rezultati dostupni su ovdje. Na Olimpijadi natjecanje traje dva dana, a svakog dana učenici rješavaju po tri zadatka: lakši, srednji i teži. Zadaci se zadaju iz četiri područja: algebra, kombinatorika, geometrija i teorija brojeva. Ove godine na Olimpijadi je sudjelovalo 618 natjecatelja, od kojih je samo šest u potpunosti riješilo tradicionalno najteži šesti zadatak.

Za zlato je bilo potrebno osvojiti 32 boda, za srebro 25 bodova, a za broncu 18 od 42 boda. Za usporedbu, prošle je godine bio jedan od lakših testova, pa su granice za medalju bile redom 34, 29 i 23 boda. Pregled po godinama. Hrvatski učenici su ukupno osvojili 103 boda. Pregled svih rezultata hrvatskih predstavnika možete pogledati ovdje.

Izbor, pripreme i odlazak ekipe na Olimpijadu je organiziralo Hrvatsko matematičko društvo u suradnji s mnogim volonterima (uglavnom bivšim natjecateljima), uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zahvaljuju svima koji su podržali ekipu i pratili njihov nastup u Japanu ovih dana.