prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni dan izumitelja

U Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci obilježen je Međunarodni dan izumitelja.

Koliko ste se puta zapitali kako bi izgledao svijet da se nisu rodili poznati izumitelji? Kako bi izgledao svijet bez kotača, parnog ili tiskarskog stroja? Kako bi se liječili bez medicinskih pomagala, kako bi putovali na posao ili u školu….? U čast ovim iznimnim ljudima od 2005. godine se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan izumitelja. Možda će se netko zapitati zašto baš 9. sudenoga? Međunarodni dan izumitelja
obilježava se na rođendan američke filmske glumice Hedy Lamarr.

Hollywodska ljepotica koja je glumila u brojnim filmovima je poznata i kao inovatorica u području bežičnih komunikacija i bez njezinih izuma danas bi bio nemoguć WiFi. Na taj dan se prisjećamo ne samo Hedy, već i svih izumitelja, posebno hrvatskih koji su svojim inovacijama olakšali našu svakodnevnicu. Učenici škole dobili su u zadatak da istraže povijest poznatih izuma, ali i njihovih autora, te da svoje uratke prezentiraju u obliku digitalno izrađenih plakata.

Jedna od najčešćih asocijacija je bio Nikola Tesla, čovjek koji je izumom izmjenične struje otkrio kako se struja najbolje distribuira i iskorištava, spasio nas izumom gromobrana, prije Rimca se vozio u električnom automobilu, imao je ideju kako napraviti mobitel. Prisjetili su se i Alberta Einsteina kojega svi povezuju sa teorijom relativnosti, ali ga rijetki povezuju sa izumom televizora, računala – ništa bez njegove kvantne teorije. Newton, kojega se svi sjećaju sa nastave fizike po njegovim zakonima konstruirao je prvi teleskop sa konkavnim zrcalom kao objektivom i omogućio razvoj astrofizike, a romantičarima omogućio promatranje zvijezda. James Maxwell i njegove jednadžbe nisu bile naša srednjoškolska ljubav ali mnogi od nas su zaljubljenici u fotografiju, pogotovo onu u boji.

Naravno da su tu i brojni poznati hrvatski izumitelji: Slavoljub Penkala koji je izumio mehaničku olovku, ali i patentirao termos bocu, te projektirao prvi avionski hangar u Zagrebu. Zahvaljujući njemu mnogi od nas imamo blistave zube jer je Slavoljub patentirao i prvu rotirajuću četkicu za zube. Zaljubljenici u vjetar i skokove sa padobranom istraživali su Fausta Vrančića koji je konstruirao padobran, ali i mlinove koji i danas melju žitarice i prehranjuju nas. U čast imenu škole, tu su se našli i brojni uraci o Ruđeru Boškoviću koji je otkrio nepostojanje atmosfere na Mjesecu te izumio kružni mikrometar za mikroskop. Ovo je samo djelić izvrsnih uradaka učenika, koji su u ovom projektu puno naučili o izumima i njihovim izumiteljima. Možda se i među njima krije poneki izumitelj…Digitalne plakate učeničkih radova i slikama sa izložbe možete pogledati ovdje.