prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Diljem svijeta 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Ovu odluku usvojila je Generalna skupština UN-a 2005. godine. Upravo je na taj dan oslobođen najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz. Ovim se obilježavanjem želi odati počast svim žrtvama holokausta.

Učenici 7. b razreda OŠ „August Cesarec“ iz Ivankova priključili su se ovom događaju. Drugu godinu zaredom sudjeluju u Međunarodnom projektu Šafran koji organizira Holocaust Education Ireland, a u suradnji s njima JUSP Jasenovac koji promovira Projekt u Hrvatskoj. Projekt je namijenjen djeci i mladima kako bi ih se upoznalo s temom holokausta te im se ukazalo na opasnosti koje nose rasizam, predrasude i diskriminacije u bilo kojem obliku. Ovakvim aktivnostima uči ih se empatiji, toleranciji i poštivanju svih ljudi bez obzira na etničku pripadnost, invalidnost, spolnu orijentaciju ili vjerska uvjerenja. Zanimljiva aktivnost ovog projekta su lukovice žutog šafrana koje sudionici dobivaju besplatno te sade u školskim prostorima.  Tako se prisjećaju milijun i pol židovske djece stradale u holokaustu i na tisuće drugih dječjih žrtava nacizma. Boja šafrana povezuje se s bojom Davidove zvijezde, jednog od simbola ovog nemilog događaja. Vrijeme cvjetanja šafrana u nekim dijelovima svijeta je baš u vrijeme Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta.

Učenici su se podsjetili na ciljeve, obilježja i svrhu projekta Šafran na Satu razrednika. U školskom cvjetnjaku posadili su  lukovice šafrana i u predviđenu tablicu bilježili promjene u rastu. U tablicu su zabilježili i aktivnosti koje smo proveli. Razgovarajući o ovoj temi učenicima se skrenula pozornost na njezinu važnost i nužnost prepoznavanja poruka koje nose posljedice najveće tragedije 20.-og stoljeća. Pogledali su prezentaciju o najznačajnijim događajima holokausta. Nakon toga izradili su prigodne plakate kako bi svojim antiratnim porukama osvijestili važnost ovog spomen-dana i kod drugih učenika i djelatnika škole.

Priključivanjem projektu postali smo njegovi ambasadori. Izvješćem o ostvarenim ishodima i provedenim aktivnostima nastojimo potaknuti nove prijatelje, škole i skupine mladih na sudjelovanje. Simbolika cvjetova je dvojaka. S jedne strane podsjeća nas na djecu žrtve rata, nevina bića koja su masovno izgubila živote. No, podsjećaju nas i na to kako se nakon tragičnih događaja iznova rađa novi život i neka ljepša budućnost. Kad šafrani procvjetaju početkom proljeća, prisjećamo se djece koja su izgubila živote. Cilj Projekta je povećanje broja njegovih sudionika koji će širiti pozitivne misli predvođene mirom, slobodom i demokracijom za sve ljude na svijetu.

Priloženi dokumenti