prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni festival dječjeg filma

12. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma održat će se 4. i 5. listopada u Zaboku te u Krapini i Mariji Bistrici od 10. do 13. listopada. Kao i do sada, Međunarodni festival dječjeg filma ponovo u kina Hrvatskog zagorja donosi iznimno kvalitetan program filmova za djecu i mlade.

Posebno veseli što će se ove godine uobičajenim lokacijama u Zaboku, Krapini i Krapinskim Toplicama pridružiti i novootvoreno kino u Mariji Bistrici.

U glavnom, natjecateljskom programu ove će godine biti prikazano 25 kratkometražnih filmova iz 22 zemlje, a o pobjedniku festivala, kojem se uz novčanu nagradu dodjeljuje i trofej, odlučit će dječji žiri sastavljen od članova do 15 godina starosti.

I ovogodišnji animirani, igrani i dokumentarni filmovi otvaraju i pokrivaju pregršt tematika koje se ponekad čine teškima ili dalekima, a zapravo itekako primjenjivima i u našem kontekstu. Zbog lepeze tehnika i filmskih izražajnih sredstava, djeca različitih godišta u istim filmovima mogu prepoznati drugačije teme, za što je zaslužna sadržajna slojevitost, pa su tako filmovi na individualan način zanimljivi i najmlađima i najstarijima. No, budući da ni vremenski ni tematski svi ne mogu gledati sve, program je složen prema uzrastima od KIKI-ja 1 do KIKI-ja 5. Kako bi se potaklo aktivno i kritičko gledanje filmova, filmske projekcije bit će popraćene vođenim razgovorima s filmskim edukatorima, a ove će se godine u toj ulozi naći filmski kritičar Nino Kovačić.

Radionica “Kako gledati film”

Središnjem festivalskom događanju u listopadu prethodio je niz predfestivalskih događanja. Tako je radionica „Kako gledati film“ pod vodstvom filmskog kritičara Nine Kovačića održana u lipnju, a polaznici radionice učili su prepoznati razna filmska izražajna sredstva te kako argumentirano napisati filmsku kritiku. Tijekom ljetnih praznika organizirana je radionica animacije naziva „Krapina u srcu“ pod vodstvom nagrađivane animatorice Ivane Bošnjak te krajem kolovoza u suradnji s organizacijom Bacači sjenki održana je radionica stručnog usavršavanja učitelja i profesora za filmsko i medijsko opismenjavanje djece i mladih putem europske mreže CinEd.

Radionica “Krapina u srcu”

Organizatori festivala, Građanska organizacija za kulturu – GOKUL i Društvo „Naša djeca“ Zabok i ove su godine iz recentne svjetske produkcije odabrali najzanimljivije i najkvalitetnije filmove uz koje će djeca i mladi, ali i odrasla publika, po dvanaesti puta uživati u čarima koje pruža sedma umjetnost. Suorganizatori festivala su: POU Krapina, POU Zabok, Općina Marija Bistrica i Kino Toplice.

Zbog preuređenja kino dvorane u Krapinskim Toplicama, Kiki festival će ondje gostovati početkom studenog.