prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni natječaj Dječjeg likovnog i literarnog stvaralaštva „Melitino proljeće“

Osnovna škola Oroslavje natječaj Dječjeg likovnog i literarnog stvaralaštva „Melitino proljeće“ organizira u spomen na učiteljicu Melitu Peternel koja je krajem 2020. godine izgubila borbu s teškom bolesti.

Učiteljica Melita rođena je na prvi dan proljeća po čemu je i Natječaj dobio ime. Ove godine natječaj je s državne razine prerastao u međunarodni, te su svojim radovima doprinos osim učenika iz osnovnih škola diljem Republike Hrvatske, dali i učenici St.Paul’s Bay Primary School iz grada St. Paul’s Bay, grada u sjevernoj regiji Malte.

Završna svečanost ovogodišnjeg „Melitina proljeća“, održana je u srijedu, 7. lipnja 2023. godine, u Domu kulture u Oroslavju, u izuzetno srdačnom, poticajnom i toplom ozračju te su najboljim učenicima iz obje kategorije dodijeljene i nagrade, a prvonagrađene literarne uradke, velik je broj uzvanika imao prilike i čuti.

Prvonagrađeni literarni rad u skupini učenika 5. i 6. razreda, jest rad učenice 6. b razreda Osnovne škole Koprivnički Ivanec, Lorene Vrabelj. Velik je ovo uspjeh za Lorenu, koja je bila najbolja među 272 pristigla literarna rada iz 53 škole iz cijele Hrvatske. Izuzetno ponosne na Lorenu, mladu kreativnu i perspektivnu djevojku, podršku na svečanosti su joj uz roditelje pružile i učiteljica Hrvatskog jezika, ujedno i Lorenina mentorica, Renata Glavica, te ravnateljica OŠ Koprivnički Ivanec, gđa Kristina Furkes. Za svoju basnu Rođendanska zabava, Lorena je primila priznanje i lijepe darove mnogobrojnih sponzora ovoga hvalevrijednog natječaja.

Cilj natječaja je njegovanje likovnog i literarnog stvaralaštva, pružanje djeci mogućnosti izražavanja emocija, razvijanje mašte i poticanje inovativnosti te upoznavanje s likom i djelom učiteljice Melite Peternel koja je svojim pozitivnim stavom prema životu poticala dječju slobodu i stvaralaštvo. Učenici su pisanjem i slikanjem “Proljetne basne” razvijali osjetila i osjećaj za skrivenu čaroliju u prirodi i život u njoj. Natječaj se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Krapinsko-zagorske županije, grada Oroslavja te mnogobrojnih drugih sponzora.