prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni projekt

U Beli Manastir, u Osnovnu školu “Dr. Franjo Tuđman” dana 18. travnja 2023. godine, došli su u posjet gosti iz partnerske Osnovne škole Széchenyi iz Mohača iz Republike Mađarske koji uče hrvatski jezik.

Njihovim posjetom je uspješno ostvaren projekt međunarodnog druženja učenika hrvatske i mađarske nacionalne manjine s ciljem vježbanja govora na mađarskom i hrvatskom jeziku. Ddruženja traju već godinama, ali su imali stanku od dvije godine zbog epidemiološke situacije. Nakon posjeta Mađarskoj u veljači, partneri su napokon uspjeli doći u Beli Manastir.

Cijeli dan posjeta je bio ispunjen aktivnostima. Posjet je počeo doručkom u knjižnici. Već tada su bili ohrabreni da se predstave i pričaju o sebi na hrvatskom jeziku. Prisustvovali su i satu Hrvatskog jezika, gdje su mogli govoriti, čitati i iznositi svoje mišljenje, sve u cilju aktivnog govorenja i slušanja hrvatskog jezika. Slijedila je igra graničar s učenicima četvrtih razreda koji pohađaju nastavu Mađarskog jezika i kulture. Učenici su bili podijeljeni u dvije ekipe koje su imale i igrače goste i domaćine, kako bi lakše moglo doći do interakcije i suradnje. Nakon utakmice su posluženi ručkom u blagovaonici. Ravnateljica škole Lidija Šumiga im je nakon ručka podijelila poklone za uspomenu na današnji posjet.

Gostima je zatim organiziran posjet u Školski muzej u Vardarcu, gdje su naučili nešto više o običaju zvanom “kakasütés” koji se njeguje za vrijeme poklada. Slijedeća postaja je bio Muzej Slavonije. Tamo su učili o ukrašavanju zidova tipičnim za područje Baranje, te vježbali oslikavanje zidova s valjcima. Vrativši se u Beli Manastir su išli u kupovinu u trgovinu Konzum i s tim završili svoj posjet. S velikom radošću se prisjećaju dana posjeta te se nadaju da će se opet vidjeti i slijedeće godine.