prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni sajam knjiga – Interliber 2023.

Nacionalni književni događaj Interliber, 45. međunarodni sajam knjiga održat će se u svom tradicionalnom terminu od 7. do 12. studenog 2023. godine na veliko zadovoljstvo svih ljubitelja pisane riječi.

Svečano otvorenje bit će u utorak, 7. studenog 2023. godine u 11.00 sati na galeriji paviljona 5. Paviljone 5, 6, 7 i 7a ispunit će više od 300 izlagača iz 13 zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Francuska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Njemačka, SAD, Slovenija, Srbija, Švedska, Velika Britanija i Sjeverna Irska) na više od 13.000 m2.

Interliber se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića. Medijski partner je Hrvatska radio televizija – HRT.

Kao posebnu poslasticu na ovogodišnjem sajmu knjiga organizatori najavljuju gostovanje svjetski poznatog pisca i indijskog diplomata, Vikasa Swarupa po čijem je romanu “Q&A” (Questions and Answers odnosno Pitanja i odgovori) nastao poznati, višestruko nagrađivani i Oscarom ovjenčani film “Milijunaš s ulice”. Njegovo gostovanje organizirano je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Indije u RH.

“Q&A” je prvi roman koji je napisao, a objavljen je 2005. godine na čak 43 jezika. Filmska verzija “Q&A” pod nazivom “Slumdog Millionaire”, redatelja Dannyja Boylea, osvojila je više od 70 nagrada uključujući četiri Zlatna globusa, 7 BAFTA-a i nevjerojatnih 8 Oscara. Osim knjige “Milijunaš s ulice” napisao je još “The Accidental Apprentice” i “Six Suspects”.

Prvi dan Interlibera, 7. studenog u 18.00 sati u paviljonu 7 Zagrebačkog velesajma, održat će se susret s autorom pod nazivom “The Talk: Vikas Swarup” na kojem će, između ostalog, rado odgovarati i na pitanja iz publike. Vikas Swarup rođen je u Indiji, a završio je povijest, psihologiju i filozofiju. Nakon završetka studija pridružio se indijskoj službi vanjskih poslova. U svojoj diplomatskoj karijeri obnašao je dužnost u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Etiopiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi. Služio je kao generalni konzul u Japanu, službeni glasnogovornik indijskog Ministarstva vanjskih poslova u New Delhiju te je bio visoki povjerenik Indije za Kanadu.

Njegov dolazak na Interliber bit će jedinstvena prilika za sve ljubitelje knjiga da se susretnu uživo s autorom koji je osvojio srca čitatelja cijelog svijeta dirljivom i inspirativnom pričom.

Na ovogodišnjem Interliberu odvijat će se više od 200 sati stručnog programa na dvije pozornice u paviljonima 6 i 7, a na otvorenom prostoru ispred paviljona 5 održavat će se koncerti i nastupi mladih DJ-eva.

U sklopu Programa za djecu i mlade pod nazivom “Sto posto pismeni” organizirano je nekoliko vrlo edukativnih i zanimljivih radionica: Financijska pismenost – Toni Milun, Mala radionica glagoljice – prof. Darko Žubrinić, pred. Društva prijatelja glagoljice, radionica medijske pismenosti djece i mladih – UNICEF, radionice Grafiti Street art u organizaciji Rockmark.hr.

Održat će se i High Five kviz za učenike viših razreda OŠ i učenike srednjih škola, Državno ekipno prvenstvo u kvizu te će se obilježiti 150-ta obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke kroz radionice Zagorki s ljubavlju i kostimirane šetnje sa Zagorkom i Zagorkinim likovima kako bi se bolje upoznavali s crticama iz Zagorkina života i njezinim likovima.

Posjetitelji na Interliber ne dolaze samo u potragu za novom knjigom, već i radi kvalitetnog i zanimljivog sadržaja, od predstavljanja novih knjiga domaćih i inozemnih autora, druženja i razgovora s književnicima, čitaonica i radionica, dodjela književnih nagrada do stručnih susreta nakladnika, knjižara i knjižničara, okruglih stolova i panel rasprava. Izdvajamo predavanje “Veliki reset” s poznatim hrvatskim znanstvenikom Koradom Korlevićem, u četvrtak, 9. studenog od 18.00 do 18.45 sati.

U dvorani na galeriji paviljona 5 odvijat će se Prvi filmski maraton na Interliberu. U petak, 10. studenog tijekom cijelog dana puštat će se filmovi za sve generacije: Nevjerojatni Maksim, Jednom davno, 10 dana bez mame, Vuk i lav, Rumba i Ego protiv ega.

OVCA U KUTIJI je književna nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu, a dodijelit će se u subotu, 11. studenog na pozornici u paviljonu 6.

Na sajmu Interliber Ministarstvo kulture i medija će promovirati program “Rođeni za čitanje” – nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi. Glavni je cilj programa uputiti svakog roditelja/skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece u važnost čitanja naglas za razvoj djetetovih čitalačkih navika, što značajno utječe na sveukupni djetetov razvoj.