prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni susret: Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja

U srijedu, 17. svibnja 2017. godine, u sklopu međunarodnog projekta Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja posjetilo nas je tridesetak učenika i tri učiteljice iz Osnovne škole Franje Goloba iz Prevalje u Sloveniji. To je bio uzvratni susret jer smo mi u Sloveniji bili gosti prošle godine.

Projekt je zamišljen na način da se u hrvatskim školama čitaju prijevodi slovenskih autora, dok se u slovenskim čitaju djela hrvatskih autora, pa smo tako u dogovoru sa slovenskom školom mi čitali Sama kod kuće autorice Dese Muck, a oni Bonton i Ja magarac Zvonimira Baloga.

Godina dana kasnije, tridesetak učenika i tri učiteljice iz OŠ Franja Goloba u Prevaljama (Slovenija) uzvratilo je susret u sklopu međunarodnog projekta Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja. Učenike je oko 11 sati dočekala  i pozdravila ravnateljica škole Radmila Sačić te voditeljice projekta knjižničarka Violeta Lukač i učiteljica hrvatskoga jezika Nevenka Stanojević Zorko s hrvatske i Hedvika Gorenšek, Marjana i Irena sa slovenske strane. Nakon kulturno-umjetničkog dijela u kojem se predstavio naš zbor, a učenice 5.a i 5.b razreda kratkom točkom predstavile su naš trnovečki “kaj”, knjižničarka Violeta ukratko je ispričala o povijesti naše knjižnice. Potom je uslijedio književni program. 

Učenice 6.b razreda prikazale su kratku scensku igru pod naslovom Sama kod kuće, budući da smo mi ove godine čitali u sklopu projekta baš tu knjigu autorice Dese Muck. Učenici iz Slovenije predstavili su nam knjige našeg autora Zvonimira Baloga Ja magarac i Bonton. Nakon kratke pauze za ručak otišli smo svi zajedno prema crkvi. Tamo nas je dočekao župnik Josip Hadrović te je gostima ukratko ispričao o povijesti naše crkve, pokazao crkvenu knjižnicu i pastoralni centar. Posjetili smo i našu Općinu gdje je učenike i učiteljice ugostio načelnik Zvonko Šamec i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Sonja Ružić-Cvrtnjak. Na kraju smo se natrag vratili u školu te obišli učionice.

Naši su gosti bili oduševljeni školom, a pogotovo knjižnicom. Susret je završio oko 16 sati. Nadamo se da je našim gostima bilo ugodno u našoj školi, ali i u našem Trnovcu, a dogovorena je i daljnja suradnja.