prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni uspjeh učenice Ekonomske škole Požega

Učenica 2. h razreda Ekonomske škole Požega, Gabriella Kopić i učenik Gimnazije Clara Schumann u njemačkome gradu Dülkenu, Julian Schündeln, zajedno su sudjelovali na međunarodnom natjecanju “Begegnung mit Osteuropa” na kojem su nagrađeni pobjedničkom nagradom (Landessiegerpreis).

Natjecanje “Begegnung mit Osteuropa” već 68. godinu zaredom organizira Ministarstvo kulture njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija i Vlada u Münsteru. Cilj je natjecanja suradnja njemačkih škola i škola Srednje i Istočne Europe, promicanje ideje “Europa bez granica” i kulturalne raznolikosti Europe u svrhu razvoja tolerancije i međukulturalnog dijaloga. Natjecanje pomaže u prevladavanju granica u glavama ljudi, a učenike potiče na promicanje europske ideje. Radni je jezik natjecanja njemački. Ovogodišnji je moto natjecanja “Traumhaftes Europa”. Na natječaj svake godine stigne nekoliko tisuća radova. Povezanost ove dvije škole nije ništa novo. Obje su škole uključene u Erasmus+ projekt  pod nazivom “ECHOSET”. Predstavnici njemačke škole već su posjetili Požegu, a požeški su predstavnici već bili u njemačkome gradu Dülkenu, no Gabriella i njena mentorica, mr. Martina Budimir, prof. te Julian i njegova mentorica, profesorica Andrea Vogt nisu bili u timovima koji su putovali.

Gabriella Kopić i Julian Schűndeln odabrali su temu “Surrealistisch unterwegs”. Učenici su prikazali svoje mjesto, ali i grad partnera i to onako kako ga oni zamišljaju. Gabriella je u središte svoga rada postavila ruku, tj. dlan koji je okrenut prema dolje. Na taj je način simbolički pokazala kako se prema svome gradu odnosi zaštitnički, ali i kako ga ima na dlanu. Dülken je prikazala s gornje strane dlana, i to u oblacima, onako kako ga ona zamišlja. Na radu ne postoji prava strana, može se okrenuti onako kako promatrač to želi. To je malo teže učiniti na mjestu gdje je rad izložen. Gabriellin rad, naime, otisnut na fototapetu, krasi ulaz u Ekonomsku školu Požega. Upravo zbog mjesta izlaganja rada, Gabriella je morala raditi uz nekoliko ograničenja, poput unaprijed određenih boja, ali i plakativnosti jer rad uvećan na 200×280 cm mora biti i dekorativan.

Uz prikaz Požege i Dülkena, Gabriella je pripremila i opsežan opis projekta na njemačkome jeziku, a škola je dala tiskati zaštitne maske s motivima oba grada “izrezanih” s Gabrielline slike. Julian je na svoj način prikazao oba grada. Replike oba rada izložene su u hodniku na zidu škole koja s ponosom nosi titulu Europaschule. Osim toga, škola je dala tiskati motive oba rada na dvije majice. Namjera je Julianu pokloniti zaštitne maske, a jednu bi majicu Julian, kada radovi budu vraćeni, poklonio Gabrielli. I Julian je napisao svoj opis projekta.

Učenici su na projektu radili više od dva mjeseca. Međusobna se komunikacija odvijala na njemačkome jeziku što je izvrsna prilika za primjenu stranoga jezika. Želja je bila i uživo se međusobno upoznati i osvojiti pobjedničku nagradu koja znači studijsko putovanje u Münster. Nažalost, zbog epidemioloških uvjeta to neće biti moguće te je organizator osigurao materijalne nagrade. Pobjedničku je nagradu (Landessiegerpreis) jako teško osvojiti. Uspjela ju je, osim Gabrielle, osvojiti tek jedna učenica Ekonomske škole Požega do sada. Premda je Gabrielli najveća nagrada što je imala priliku pokazati svoj talent i ostaviti trajni trag u školi, ipak se od srca razveselila vijesti o ovom velikom priznanju. Profesorica Budimir učenike za ovo natjecanje priprema od školske godine 2010./2011., a posljednjih godina učenici Ekonomske škole Požega redovito osvajaju barem pobjedničku nagradu u svojoj kategoriji (Siegerpreis). Tu je nagradu i ove godine osvojio Dominik Budimir, učenik 4. razreda srednje Glazbene škole Požega kojemu su mentori profesor Audio snimanja i obrade tona u Glazbenoj školi Požega, Damjan Pirović i profesorica njemačkoga jezika Martina Budimir iz Ekonomske škole Požega. Dominik je odabrao glazbenu temu “Musik kennt keine Grenzen” te je napravio svoju varijantu “Rumunjskih plesova” Béle Bartóka. Uz skladbe je poslao i opis projekta te životopis skladatelja prikazan u sličicama koje se izvlače iz šešira koje je Bartók često nosio.