prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Melitino proljeće u OŠ Oroslavje

I ove godine je Osnovna škola Oroslavje, uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, Krapinsko-zagorske županije i Grada Oroslavje organizirala  2. likovno-literarni natječaj „Melitino proljeće“ za sve učenike osnovnih škola iz Republike Hrvatske.

Natječaj je organiziran u spomen na učiteljicu Melitu Peternel koje je krajem 2020. godine izgubila borbu s teškom bolešću. Ovim natječajem željeli smo istaknuti da su empatija, međusobno poštovanje i ljubaznost osnovni uvjeti za život i da o tome treba stalno govoriti. Natječaj je započeo 21.3.2022. godine, na Melitin rođendan, a završio 5.5.2022. Tema je bila Proljetna bajka. U likovnom dijelu učenici su slikali proljetnu bajku koristeći optičko miješanje boja, a u literarnom dijelu zadatak je bio napisati bajku na već zadani uvod. Ove godine posebno smo ponosni što je ovom natječaju dodana još jedna posebna kategorija za „Učenike s posebnim potrebama“.

Pristiglo je nevjerojatnih 1041 likovnih radova i 327 literarna rada iz ukupno 196 škola Republike Hrvatske. Stručno povjerenstvo imalo je zaista težak posao odabrati radove koje odišu čarolijom proljetne bajke. Za likovne radove članice Stručnog povjerenstva bile su: Mirjana Drempetić Hanžić, prof Likovne kulture dr.art., Ivana Grbec, profesor Likovne kulture te Ana Kaić Lacković, učiteljica Likovne kulture. Najuspješnije literarne radove birale su: Sandra Šamec, mag. bibliotekarstva, Valentina Mokrovčak, dipl. bibliotekar i dipl. učiteljica,  Anita Šalec, prof. defektolog rehabilitator,  Brankica Tuđa, dipl. bibliotekar i prof. Hrvatskog jezika te Marija Ubrekić, mag. eduk. Hrvatskoga jezika i književnosti.

15.6.2022. održana je završna svečanost i podjela nagrada svim nagrađenim i pohvaljenim učenicima te njihovim mentorima iz škola diljem Hrvatske. Program je započeo instrumentalnom izvedbom Filipa Gorupca, sina Melite i čitanjem emotivnog teksta o Meliti kojeg je pročitala Anita Šalec, defektologinja OŠ Oroslavje. Program su vodile Gracija Kačavenda i Ema Tomić, Melitine učenice. Uzvanicima su se obratili ravnateljica Osnovne škole Oroslavje, prof. Sanja Šakoronja, gradonačelnik Grada Oroslavja, gospodin Viktor Šimunić te izaslanica župana Krapinsko-zagorske županije gospođa Sabina Frgec. Slijedila je podjela nagrada koje su učenicima i mentorima uručivali Melitini sinovi, Vedran i Filip. Programu se pridružio i poznati glazbenik J.R.August koji je vrlo dobro poznavao Melitu. Osim njega na glazbenim delicijama zahvalni smo i našim učenicima: Luni Knezić, Kevinu Pavlekoviću i Leonu Usmianiju. Naša knjižničarka, Valentina Mokrovčak pripovijedala je bajku stvorenu iz prvonagrađenih bajki. U tome su joj pomogli mali glumci Blaž Bival, Niko Grabušić, Nina Novosel i Beata Mrnjec. Prije samog završetka autorice i koordinatorice Natječaja Renata Posavec i Suzana Sadaić zahvalile su se već ranije spomenutim pokroviteljima, djelatnicima OŠ Oroslavje koji su zajedničkim snagama uredili i ukrasili školsko dvorište, kao i svim sponzorima koji su omogućili život ovom posebnom natječaju. Zahvaljujemo se Parku znanosti, Termama Jezerčici te Muzeju krapinskih neandertalaca na doniranim ulaznicama. Školskoj knjizi veliko hvala na vrijednim knjigama i poklon vrećicama. Gospodin Martin Leštek izradio je bedževe sa logom Melitinog proljeća, a prof Krešimir Hamer proljetne magnete za sve nagrađene. Uz pomoć Media grafike d.o.o tiskana je brošura Proljetna bajka. Gospođa Mirjana Drempetić Hanžić izradila je glinene statue sa logom „Melitinog proljeća“, a Ozo konfekcija i gospođa Katarina Jagečić otisnula je na ekološke, platnene vrećice sve nagrađene i pohvaljene likovne radove po kojima je već natječaj prepoznatljiv. Prekrasni cvjetni aranžman izradila je cvjećarna Cvjetić, a Hortikultura Knezić pobrinula se o uređenju ambijenta. Zahvaljujemo i tvrtki Aquafilcro koja svake godine pomaže u realizaciji završne svečanosti.

Za sam kraj, učiteljice OŠ Oroslavje izvele su himnu „Melitinog proljeća“ Sjećanje koju je napisala gospođa Nada Mohač, a uglazbili su je profesorica Elizabeta Jadan i Ivan Žufić.

Priču o dobroti, davanju, pozitivnim vrijednostima, o bajkovitom proljeću i o Meliti širili smo Hrvatskom. „Melitino proljeće“ zaživjelo je svoju tradiciju i vjerujemo da će u njemu uživati još mnoge generacije učenika koje tek dolaze.

Autorice i koordinatorice natječaja Renata Posavec i Suzana Sadaić