prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Migracije” u Palermu

U okviru projekta „Migrations“ europskog programa Erasmus+ škola Scina Costa iz Palerma (Italija) bila je domaćin trećeg transnacionalnog sastanka na kojem su sudjelovali učenici i učitelji iz Austrije, Njemačke, Rumunjske, Španjolske, Švedske i Hrvatske. Osnovnu školu Ivana Mažuranića iz Vinkovaca predstavljale su učenice Iva Grgas, Mateja Jokić i Barbara Jurić u pratnji učiteljice Engleskog jezika Mirne Katičić. Ovakva vrsta sastanaka je namijenjena boljem upoznavanju partnerske škole te kulturološkoj razmjeni učenika iz sedam različitih europskih država. U školi su svi partneri dočekani srdačnom dobrodošlicom, prigodnim programom te mnoštvom sicilijanskih specijaliteta. Cilj sastanka je osvijestiti mlade na trenutno goruću temu u europskom društvu, migracije i migrante.

S obzirom na to da je jug Italije najviše pogođen migrantskom krizom u vidu imigranata koji dolaze najviše iz Afrike i Sirije brodovima, učenici i učitelji partnerskih škola posjetili su „Astalli centre“ centar za izbjeglice. Astalli centar je isusovački centar za pomoć izbjeglicama. Usluge pomoći koje nude su različite, od pružanja psihološke i fizičke pomoći migrantima i izbjeglicama koje su nedavno došle u Italiju do pružanje podrške onima koji pokušavaju poduzeti prve korake ka autonomiji. U centru trenutno radi 85 volontera koji svakodnevno nude pravnu, zdravstvenu, psihološku pomoć migrantima te ih podučavaju talijanskom jeziku, a maloljetnike pripremaju na pohađanje redovne nastave. Zadnjeg dana sastanka u Italiji sudionici sastanka susreli su se u školi predstavnicima Unicef-a koji su održali radionicu s učenicima na temu „Što za tebe znači migrant?“. Učenici su izražavali svoje stavove o migrantima te su zajedno vodili raspravu  o izraženim stavovima.

Tijekom tjedna, osim ozbiljnog rada, učenici su se međusobno družili, razmjenjivali iskustva i prijateljstva. Upoznali su se s najvećim gradom Sicilije, Palermom, koji se također u povijesti susreo s migracijama, u daljoj prošlosti dolaskom Normana na to područje, te u novijoj povijesti kada su ljudi nakon drugog svjetskog rata masovno odlazili u Sjedinjene Američke Države. Učenici su jedan dan proveli u gradiću pored Palerma, Monreale, gdje se nalazi jedna od najvećih i najbogatijih katedrala  u Italiji, katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije. Izgrađena je u stilu normanske arhitekture. Građevina predstavlja simbiozu romaničkih, arapskih  i bizantskih utjecaja  koji su tada prevladavali na Siciliji. Popodne toga dana učenici su proveli na prekrasnoj pješčanoj plaži predgrađa Palerma, Mondella, gdje su kroz igru i druženje izmijenili koje su tipične igre djece partnerskih država.

Dojmovi na kraju tjedna koje su učenici OŠ Ivana Mažuranića ponijele u Hrvatsku su izuzetno pozitivni. Učenice su bogatije za jednu divno iskustvo i sretne što su imale priliku na ovaj način upoznati svoje vršnjake iz zemalja partnera te zajedno s njima proučavati problematiku našeg projekta. Ovaj je sastanak ujedno i posljednji sastanak škola partnera u ovoj školskoj godini, sljedeći planirani je sastanak u Španjolskoj gdje se nadamo jednako plodonosnom i ugodnom radu kao što je bio ovaj u Italiji.