prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Misli globalno, jedi lokalno” – malim koracima do održive budućnosti

Projekt “TIME” je imao dva osnovna cilja, a to su povećanje kompetencija nastavnika kroz praćenje rada drugih kolega te primjena načela održivog razvoja u praksi. Kako bi projekt uklopili u nastavni program, djelatnici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj su se temu održivog razvoja povezati s turizmom, odnosno ugostiteljstvom.

Želja im je bila potaknuti širu zajednicu na razmišljanje o hrani te na obraćanje pažnje prilikom kupnje namirnica, na promišljanje o tome odakle ta hrana dolazi kroz knjižicu “Misli globalno, jedi lokalno”, koja sadrži recepte za pripremu jela od isključivo lokalnih i sezonskih namirnica.

U sklopu Erasmus+ projekta TIME (technology, innovation, motivation and ecology) djelatnici su sudjelovali u mobilnosti i imali priliku upoznati način rada austrijske turističke škole Kärntner Tourismusschule u Villachu. Škola domaćin KTS obrazuje učenike za smjer hotelski menadžment, a školu pohađa tristotinjak učenika. Djelatnici i učenici srdačno su ih ugostili i pokazali sve prednosti koje škola nudi. Riječ je o državnoj školi koja se jednim dijelom financira vlastitim sredstvima. Tijekom boravka pratili su redovnu nastavu austrijskih kolega, bili na satovima praktične nastave, razmijenili iskustva glede nastave na daljinu, sudjelovali na Danu karijera, Danu otvorenih vrata i imali priliku vidjeti kako se provodi izvannastavna aktivnost Slow food class.

Koruška turistička škola od 2018. godine vodi se prema filozofiji slow fooda koja se može opisati s tri pridjeva – dobro, čisto i pravedno. Dobro podrazumijeva zdravu, lokalnu i sezonsku hranu; čisto znači proizvesti hranu da ne šteti okolišu; pravedno znači da proizvođač primi adekvatnu zaradu proporcionalnu svome radu. Carlo Peltrini, osnivač pokreta Slow Food, posjetio je nedavno školu. To je pokret osnovan s ciljem da se spriječi nestajanje lokalnih prehrambenih namirnica, da se podigne svijest i interes ljudi za hranom koju jedu i da se zapitaju odakle ta hrana dolazi. Odabirom onoga što jedemo možemo utjecati na to kako se hrana uzgaja, proizvodi i distribuira. U školskoj kantini i na nastavi kuharstva koriste se uglavnom proizvodi regionalnih proizvođača. U vlastitom vinogradu studenti uče kako saditi vinovu lozu, kako se o njoj brinuti, kako se bere grožđe i na kraju proizvodi vino. Godine 2020. vinograd je pretvoren u “održivo vinogradarstvo”. Zbog filozofije „dobro, čisto, pravedno“ promijenili su i upravljanje vinogradom ispred škole uz pomoć iskusnog vinogradara i koruškog organskog vinara. Škola je uključena i u projekt Genussland Kärnten, kulinarski vodič za proizvode kontroliranog podrijetla i kvalitete, uzgojene i prerađene u Koruškoj. Na taj način doprinose podizanju svijesti o lokalnoj hrani.

Nadahnuti svime viđenim u austrijskoj školi, u školi su uveli novi sadržaj u kurikulum, odnosno novu izvannastavnu aktivnost naziva Od vrta do stola. Cilj aktivnosti je promovirati korištenje lokalne hrane i smanjiti bacanje hrane, povećati društvenu ekološku odgovornost i svijest učenika, upoznati učenike s novim trendom vezanim uz održivi razvoj, kako bi im se pružila nova perspektiva u ugostiteljstvu i turizmu i time ih dodatno pripremili za tržište rada. Fokus je bio razvijati i promicati svijest o važnosti korištenja ekološki prihvatljivog inventara za pripremu i posluživanje hrane i pića te pripremati slow food jela s naglaskom na važnost ekonomične upotrebe organske hrane. Dakle, bavili su se problemima o kojima se često sluša i čita u medijima, a s kojima se i sami susreću. Rezultat toga bilo je osmišljavanje i kreiranje knjižice naziva “Misli globalno, jedi lokalno”. Knjižica je nastala radom nastavnika i učenika škole, koji su zajedno osmislili sadržaj i grafički oblikovali format, te suradnjom s lokalnim obrtnicima i proizvođačima.

Projekt “TIME” je imao dva osnovna cilja, a to su povećanje kompetencija nastavnika kroz praćenje rada drugih kolega te primjena načela održivog razvoja u praksi. Kako bi projekt uklopili u nastavni program, odlučili su temu održivog razvoja povezati s turizmom, odnosno ugostiteljstvom. Želja im je bila potaknuti i širu zajednicu na razmišljanje o hrani te na obraćanje pažnje prilikom kupnje namirnica, na promišljanje o tome odakle ta hrana dolazi kroz knjižicu “Misli globalno, jedi lokalno”, čiji je sadržaj napisan na hrvatskom i talijanskom jeziku, a sadrži recepte za pripremu jela od isključivo lokalnih i sezonskih namirnica, dostupnih u Rovinju i okolici. Ona je način na koji će diseminirati projekt. Učenici su tako uz pomoć nastavnika pripremali kamenice iz Limskog kanala, ribu koja je stigla iz Gradske ribarnice Rovinj, povrće su nabavili od rovinjske obitelji koja se bavi uzgojem voća i povrća, koristili su maslinovo ulje iz Vodnjana, a uz svako jelo sljubili vino rovinjskog vinara. Projekt je predstavljen tijekom Tjedna cjeloživotnog učenja kako bi ukazali na mogućnosti razvijanja vještina u Erasmus+ programu.