prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mjesec hrvatskog jezika: od 21. veljače do 17. ožujka

Pred nama je Mjesec hrvatskoga jezika, prestižna obrazovna i kulturna manifestacija koja se obilježava već 10 godina. Riječ je o manifestaciji koju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika (koji je proglasio UNESCO 1999. godine), 21. veljače, i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine, 17. ožujka.

Mjesecu hrvatskoga jezika, koji se već niz godina obilježava u Hrvatskoj, ali i svugdje gdje se govori hrvatskim jezikom, posebna se pozornost usmjeruje na jedno od najvažnijih obilježja hrvatskoga nacionalnog identiteta – hrvatski jezik, koji je unatoč brojnim okolnostima koje mu nisu bile sklone zadržao svoju samobitnost i samosvojnost te se othrvao svim pritiscima, obezvređivanjima i zabranama tijekom svoje tisućljetne povijesti.

Institut za hrvatski jezik će i ove godine upriličiti brojne javne događaje, predavanja i predstavljanja naših izdanja u protekloj godini, poput obilježavanja 50. obljetnice smrti Blaža Jurišića na Vrgadi i predstavljanje institutskoga izdanja “Judita Marka Marulića – transkripcija i prilagodba na suvremeni hrvatski jezik” u Slavonskome Brodu. Organizirat će i Dane otvorenih vrata Instituta te ponovno organizirati Sat hrvatskoga jezika u Institutu – putem interneta i uživo.

Pozivaju sve govornike hrvatskoga jezika da zajedno s njima obilježe Mjesec hrvatskoga jezika te Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva 22. veljače, koji je na prijedlog Instituta zahrvatski jezik proglasio Hrvatski sabor u spomen na prvu tiskanu hrvatsku knjigu: Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483. godine.