prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnost u sklopu Erasmus projekta “True colors”

Četvero učenika Gimnazije „Matija Mesić“ iz Slavonskog Broda (Anja V., Luka Š., Anamarija J. i Sven K.) i  dvoje nastavnika (Biljana Mikić i Jelena Jakovljević) u periodu od 11. do 18. svivnja 2023. godine, boravilo je u Italiju u sklopu šeste mobilnosti Erasmus KA 229 projekta “True colors”.

Ovom mobilnošću zaključene su trogodišnje aktivnosti u kojima je sudjelovalo šest škola (dvije iz Italije, te po jedna iz Turske, Sjeverne Makedonije, Rumunjske i Hrvatske).

Tema šeste mobilnosti bila je Put demokracije, a u bogatom programu  koji je uključivao predavanja, radionice, edukativne i sportske igre, razgovor s lokalnim političarima, upoznavanje kulturno-povijesne baštine te običaja lokalne zajednice sudionici su izdvojili obilježja demokratskih sustava, uspoređivali izravnu i posrednu demokraciju, demonstrirali specifičnosti izravne demokracije, analizirali političke sustave te obilježja ustava država sudionica.

U razgovoru s lokalnim političarima su upoznali način funkcioniranja vlasti kao i  probleme s kojima se susreću. U izletima i razgledavanju Ferrandine, Bernalde, Metaponta i Matere osvijestili su bogatstvo kulturno-povijesne baštine o kojoj svjedoče muzeji, arheološki lokaliteti te brojni ostatci sakralne, stambene i fortifikacijske arhitekture od prapovijesti do danas. Domaćini su se pobrinuli da upoznaju i njihove svakodnevne aktivnosti te se okušaju u lokalnim plesovima kao i izradi tradicionalnim specijaliteta kojima se ponose i po kojima su nadaleko poznati. Posebna vrijednost programa bilo je uključivanje djece sa smanjenim mogućnostima (od izbjeglica kroz sportske igre do djece s posebnim potrebama u zajedničkom prigodnom programu predstavljanja škole domaćina).

Jedan je projekt uspješno okončan, međutim iz njega će proizaći novi… Obogaćeni smo za nova znanja, nezaboravna iskustva, sklopljena prijateljstva, svjesni osobnog napretka te kako je jedan od predavača rekao demokracija nisu samo prava nego i odgovornost svakog od nas da svojim svakodnevnim djelovanjem, učenjem, stvaranjem, tolerancijom i uvažavanjem različitosti pridonese izgradnji boljeg svijeta.