prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnost učenika u Španjolskoj u sklopu Erasmus akreditacije za strukovno obrazovanje i osposobljavanje

Sedam učenika zanimanja turističko-hotelijerski komercijalist i pet učenika zanimanja frizer iz Srednje strukovne škole u Makarskoj, vratilo se s prve mobilnosti učenika u sklopu dobivene Erasmus+ akreditacije za strukovno obrazovanje i osposobljavanje

Nakon provedenog natječaja za sudjelovanje u mobilnosti, krenuli su učenici u pratnji svojih nastavnica Marinele Bušelić i Radmile Luketina i proveli dva nezaboravna tjedna na stručnoj praksi u španjolskom gradu Malagi.

Turističko-hotelijerski komercijalisti su svoje vještine rada u odjelima recepcije, hrane i pića i hotelskog domaćinstva brusili u hotelu Mariposa i Feel hostelu Soho Malaga, Barbatuke Bed&Breakfast homestelu u centru Malage i u hotelu Costa del Sol u Torremolinosu. Naši frizeri pokazali su što znaju u frizerskim salonima Jean Claude Oliver Peluqueros, Monica Pino Hair Boutique u Malagi i Peluqueria y Estetica Your Style u Torremolinosu. Ne treba ni spominjati da je španjolska Costa del Sol prepuna turista cijelu godinu, pa su naši učenici imali pune ruke posla i vrijedno radili iz dana u dan.

Učenici su vrijednim radom usavršili znanja i vještine koje su stekli dosadašnjim školovanjem, a stekli su i nova znanja iz područja struke, komunikacijske i digitalne vještine, vještine rada u timu, a poradili su i na samopouzdanju i pokazivali inicijativu na radnom mjestu.  Unaprijedili su svoje znanje engleskog jezika, a svaki su dan naučili i poneku riječ na španjolskom jeziku. Možemo se pohvaliti da su certifikati naših učenika na kraju mobilnosti bili puni petica, a mentori su biranim riječima pohvalili njihovu vještinu, odgovornost i zalaganje.

Osim vrijednog rada, naši su se učenici upoznali i s kulturno-povijesnim znamenitostima Malage. Malaga je drugi po veličini grad u Andaluziji na obali Sredozemnog mora. Rimsko kazalište, tvrđava i kraljevska rezidencija Alcazaba, Picassov muzej, veličanstvena katedrala, tržnica Atarazanas, arena za borbe bikova La Malagueta, glavna trgovačka ulica Calle Marques de Larios s glavnim gradskim trgom Plaza de la Constitucion, samo su neke od znamenitosti koje su upoznali.

Posjet Rondi, „najljepšem malom gradu u Španjolskoj“ i „najromantičnijem gradu“,  kako mu tepaju Španjolci i njihovi turisti, ujedno jednom od najstarijih španjolskih gradova čija povijest datira još iz rimskog doba, svakako je nešto što se ne zaboravlja. Grad se nalazi na vrhu stijene s impresivnim mostom, Puente Nueve na rijeci Tajo, a bio je dom brojnim umjetnicima i piscima uključujući i Ernesta Hemingwaya, a vjeruje se da mu je Ronda bila inspiracija za roman Kome zvono zvoni. U gradu se nalazi jedna od najstarijih arena za borbu s bikovima.

Naši učenici posjetili su i Setenil de las Bodegas u pokrajini Cadiz, a poznat je po svojim stanovima ugrađenim u stijene.

Posljednji dan prije povratka iskorišten je za još malo kulturološkog dijela projekta. Naši erasmusovci posjetili su Granadu, grad u Andaluziji smješten na brežuljcima u podnožju Sierra Nevade. Grad je poznat po svom sveučilištu koje se smatra prestižnom obrazovnom ustanovom, te po živopisnoj arapskoj četvrti Albaicin. Zanimljiva je i katedrala u Granadi, koja je, kao i mnoge druge u Andaluziji, sagrađena na vrhu džamije nakon ponovnog preuzimanja Granade od muslimanskih vladara.

Uživali su i u Alhambri, palači posljednjih muslimanskih vladara Španjolske, sagrađenu uglavnom u 13. i 14. stoljeću. Alhambra je jedina islamska srednjovjekovna palača koja je ostala nedirnuta, prepuna arabesknih ukrasa, neodoljive ljepote i na popisu je UNESCO-ove svjetske kulturne baštine.

Na kraju, zahvaljujemo Agenciji za mobilnost i programe EU koja nam je omogućila jedinstveno iskustvo stjecanja novih znanja i vještina u inozemstvu.

Nadamo se da će i mlađe generacije naših učenika imati priliku koja je pružena ovoj generaciji.