prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Za zdravlje mozga bitan je san i raditi ono “što vam je teško”

Kako nas umjetna inteligencija ne bi preduhitrila baš na svim područjima, možda je najbolje trenirati vlastiti mozak.

Na najčešća pitanja o mozgu, poput onih koliko imamo prostora za memoriju, koliko mozgu treba odmora, može li se on trenirati te jesmo li sposobni raditi više stvari istovremeno, novinari HTV odgovore su potražili pri Hrvatskom institutu za istraživanje mozga.Za naš mozak ne postoji multitasking. U svijesti je uvijek jedan zadatak objasnio je Dinko Smilović s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu kojega predaje Temelje neuroznanosti na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga.
– Ljudi često kažu da npr. mogu kuhati i gledati emisiju. Vi zapravo skačete s jedne aktivnosti na drugu. U jednom trenutku razmišljate što dalje staviti u procesu kuhanja i dok čekate npr. 2-3 minute dok se luk izdinsta, vi tada gledate emisiju. No istovremeni rad dviju stvari ne postoji. Također, ako bi netko radio neku kognitivno zahtjevnu operaciju, poput učenja, apsolutna preporuka je da se radi samo ona, rekao je Dinko Smilović s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Koliko dnevno možemo učiti?

– Što više učite, to će vam biti lakše dalje učiti. Slušajte svoje tijelo. Preporuka je da uzima pauzu od pet minuta svakih sat do sat i pol vremena. Naglasio bih da ta pauza mora biti – da ne radite ništa. Pauza nije da onda uzmete mobitel i vidite što se događa, već da maknete sve od sebe te da doslovno gledate u prazno ili legnete u krevet i zatvorite oči. To je odmor, naglasio je Smilović.

San, zdrava prehrana i kontinuirano učenje

Za zdravlje mozga na prvom mjestu je san i to najmanje osam sati dnevno. Sve manje od toga ubrzava starenje mozga, povećava aktivnost upale u tijeku i ugrožava zdravlje mozga.

– Nakon 60. godine se može pričati o sedam sati. No to je bio minimum, naglasio je Smilović i dodao da je osim toga vrlo važna pravilna i zdrava prehrana. Treba izbjegavati pretilost i imati uravnoteženu raznovrsnu prehranu, rekao je Smilović i napomenuo da je izuzetno bitno i kontinuirano učenje kroz cijeli život.
Za zdravlje mozga – radite ono što vam je teško

Treniranje mozga nije igranje društvenih igrica ili rješavanje križaljki.
– Trebate raditi stvari koje su vam teške. Najčešće se preporučuje učenje novog stranog jezika, nakon 40. ili 50. godine. Preporučuje se učenje nekog područja s kojim niste imali prije nikakvog kontakta, pa ako ste npr. u STEM području, onda bi to bilo – učenje umjetnosti. Rješavanje križaljki ima benefit za mozak prvih 2-3 dana, ali nakon što naučite pravila za rješavanje križaljki, to onda više nije učenje, treniranje mozga, to je razonoda, izjavio je Smilović.Dr. Smilović: Budite znatiželjni

Znači, treba raditi radnje od kojih vas baš ‘boli’ mozak, ono gdje osjećate da vam je puno, da vam je teško, to je radnja koja pomaže mozgu.
– Moj iskren savjet svima je nemojte prihvatiti ili reći da svijet funkcionira na jedan način – tj. budite uvijek znatiželjni. Svijet funkcionira na milijun različitih načina, a mi smo tu da otkrivamo koji su sve to načini i da vidimo na kakve sve moguće puteve možemo otići, rekao je Smilović.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica HRT magazina.