prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Multilateralni seminar „eTwinning and outdoor learning“ u Šibeniku

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije od 31. svibnja 2017. do 3. lipnja 2017. godine održan je Multilateralni seminar u Šibeniku na temu „eTwinning and outdoor learning“ u prijevodu „eTwinning i učenje na otvorenom“. Na seminaru je sudjelovala i Slađana Benkus, učiteljica informatike u Osnovnoj školi „Ljudevit Gaj“ Mihovljan.

Među 82 djelatnika vrtića, osnovnih i srednjih škola iz 19 zemalja Europe bilo je i 10 učiteljica iz Hrvatske koje su izabrane na provedenom natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Učiteljice iz Hrvatske ocijenjene su na temelju prijave i iskazane osobne motivacije za uključivanjem u projekte s naglaskom na učenje na otvorenom. Seminar je trajao ukupno četiri dana, a sastojao se od predavanja, primjera dobre prakse te radionica za početnike i naprednije korisnike eTwinning portala.

Prvog dana, nakon što su djelatnice Agencije za mobilnost i programe EU iz Hrvatske otvorile seminar i izrazile dobrodošlicu prisutnima, uslijedilo je predstavljanje primjera dobre prakse Snježane Kovačević iz Osnovne škole Zlatar Bistrica, Tomislava Pavlovića iz Osnovne škole Ludina te Danijele Takač iz Osnovne škole Pantovčak. Završna aktivnost prvoga dana bila je radionica u kojoj su sudionici, podijeljeni u grupe prema različitim vrstama bombona, međusobno se predstavili, predstavili svoje projektne ideje te zajednički osmislili i prezentirali projekt s uključenim aktivnostima na otvorenom.

Drugoga dana uslijedile su dvije eTwinning live radionice (u prijepodnevnome i poslijepodnevnome terminu) te radionica na otvorenom. Radionicu na otvorenom predvodio je Marco Neves, učitelj informatike iz Portugala, koji je podijelio prisutne u 17 timova i zadao zadatke koje su obavljali na otvorenom, u okolici hotela u kojem su bili smješteni. Najbrža i najtočnija tri tima osvojila su nagradu. Drugu nagradu osvojio je „Zadar team“ čiji član je, uz predstavnice Slovenije, Španjolske, Latvije i Belgije, bila i učiteljica Slađana Benkus iz OŠ „Ljudevit Gaj“ Mihovljan.

Treći dan sudionici seminara putovali su u Nacionalni park Krka gdje su u cjelodnevnim aktivnostima pripreme projekata i korištenja raznih mobilnih aplikacija razmjenjivali ideje i osmišljavali projekte. Na kraju dana, dogovoreni timovi registrirali su svoje projekte na portalu eTwinning.

Zadnjeg dana seminara svi dogovoreni projektni partneri prezentirali su svoje projektne ideje te pozvali zainteresirane da im se pridruže. Uslijedilo je zatvaranje seminara prikazom fotografija koje su zabilježene tijekom četiri dana trajanja seminara.

U sljedećoj školskoj godini učenici Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ Mihovljan sudjelovat će u projektu „Autumn in our homeland“ s učenicima škole Maria Reina Eskola, Donostia – San Sebastian iz Španjolske, učenicima OŠ Franje Serta, Bednja iz Hrvatske, te učenicima Osnovne škole Mladika, Ptuj iz Slovenije. Projekt su registrirale učiteljice Ainhoa Dominguez iz Španjolske te Slađana Benkus iz Hrvatske, a pridružit će im se učiteljica Đurđica Krtanjek iz Hrvatske te Mihalea Cajnko Gojkošek iz Slovenije. U projektu će se raznim aktivnostima na otvorenom promatrati i evidentirati prirodne promjene u jeseni te uspoređivati s promjenama u drugim zemljama koje sudjeluju u projektu. Krajnji rezultat bit će sedmojezični slikovni rječnik te mrežna stranica projekta s opisom svih provedenih aktivnosti, svim evidentiranjima, prezentacijama i ostalim dokumentima.

Sudjelovanjem na multilateralnom seminaru u Šibeniku s temom „eTwinning i outdoor learning“ sudionici su stekli mnoge kontakte za uspostavu novih međunarodnih projekata te naučili kako koristiti eTwinning i tehnologiju za učenje na otvorenom. Svoje znanje će iskoristiti u mnogim projektima koji su dogovoreni i registrirani na eTwinning portalu, a provodit će se sljedeće školske godine.