prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Muzejska akcija Muzeji i STEAM?!

Ovogodišnja 29. Edukativna muzejska akcija (EMA) okupila je pod zajedničkom temom ‘Muzeji i STEAM?!’ 55 muzeja, galerija i kulturnih centara iz cijele Hrvatske, u kojima će, od 18. travnja do 18. svibnja, pokazati povezanost prirodnih, humanističkih i društvenih znanosti.

U povodu Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, akciju organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva (HMD), a takve akcije organizira već 29 godina za redom. Nositelj ovogodišnje organizacije i muzej domaćin je Muzej grada Zagreba.

“Tema ove godine je ‘Muzeji i STEAM?!’. STEAM je dodano ‘umjetnost ili art’ u engleskom jeziku u sam STEM. I time smo zapravo htjeli pokazati kako se umjetnost i društvene znanosti zapravo nadograđuju u STEM-u ili kako STEAM zapravo funkcionira u muzejima”, kazala je voditeljica 29. Edukativne muzejske akcije Marija Sabolić predstavljajući program.

Istaknula je da su muzeji “pravi teren za STEAM” gdje zapravo različite vrste i društvenih i prirodnih i tehnoloških znanosti i umjetnost dolaze do izražaja.

Neka od zanimanja koja upotrebljavanju STEAM vještinu jesu arhitekti, grafički dizajneri, konzervatori, urbanisti, arheolozi, produkt-dizajneri, inženjeri zvuka. Upravo su to brojna zanimanja koja se nalaze u muzejima i kulturnim institucijama ili muzeji s njima usko surađuju.

Muzeji, sudionici akcije, udružili su se međusobno i sa školama, fakultetima, institucijama i udrugama u STEM-u kako bi što vjernije dočarali duh teme ‘Muzeji i STEAM?!’.

“Jako puno njih je spajalo 3D printere s različitim predmetima koje imaju u muzeju. Također, ima jako puno njih koji su htjeli pokazati kako nam današnja tehnologija može vizualizirati povijesnu i arheološku baštinu koju mi više ne možemo vidjeti te nam je predočiti uz pomoć virtualne stvarnosti ili 3D modela”, istaknula je Sabolić.

Glavno događanje bit će u sklopu Međunarodnog dana muzeja u Muzeju grada Zagreba gdje će se predstaviti program svih 55 muzeja koji sudjeluju u akciji.

U akciji sudjeluje desetak zagrebačkih muzeja jer je većina njih zatvorena zbog potresa i u obnovi.

“Hrvatsko muzejsko društvo akcijom želi naglasiti upravo važnost muzejske pedagogije u hrvatskim muzejima i galerijama, budući da je to izuzetno važna karika u razvoju svakog našeg muzeja”, kazala je predsjednica Hrvatskog muzejskoj društva Vlasta Krklec.

To je, smatra Krklec, lijepa prilika da se uči djecu da imaju svijest i potrebu izlaska u muzeje i posjete muzejima.