prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Muzza tjedan znanosti od 17. do 19. lipnja

Prvi Muzza tjedan znanosti namijenjen djeci i mladima održat će se u zagrebačkoj HALI od 17. do 19. lipnja od 10 do 19 sati. Manifestacija spaja znanost i zabavu te svojim aktivnostima po prvi put djeci i mladima na ovim prostorima potpuno besplatno omogućuje da upoznaju i zaljube se u bogatu hrvatsku i svjetsku znanost kroz interaktivne izložbe i zanimljive izume.

Pod vodstvom više od deset doktora znanosti iz različitih područja prirodnih, tehničkih i društvenih znanosti djeca i mladi imat će prilike iz prve ruke okušati se u radionici robotike, educirati se i istraživati svemir teleskopom, upoznati humanoidne robote koji pričaju, sjede i plešu, poigrati batmobilima i edukativnim igračkama za budućnost, doživjeti pravu znanost o kuhanju i brojne druge zanimljivosti iz svijeta znanosti.

Institut Ruđer Bošković predstavit će radionicu Pogled u svemir koja će djecu i mlade educirati koliko su daleko planeti, zvijezde i sunce. Tu su i izložba meteorita koju su iz Svemira pali na tlo Hrvatske, radionica izrade planeta i sunčevog sustava te teleskop za početnike. Za djecu i mlade od 7 do 15 godina bit će održan Robotika show gdje će biti predstavljeni svjetlost u robotici, zvuk i izrada klavira, pokret i robotska ruka s laserom, bežično upravljanje autom. Posebnu pažnju bez sumnje će privući FER Humanoidni roboti koji pričaju, sjede, plešu te roboti u labirintu. Zanimljiva će biti i Budućnost prometa s temom FSB racing tim Prvi hrvatski bolido.  GRAND FORD Mustang MACH-e ( električni suv) te udruga „Strujni krug“ predstaviti će prednosti električnog automobila, te gdje je Hrvatksa u EU sa brojem istih.  Circuit Mess by Albert Gajšak predstavit će pak Batmobile i edukativne igračke za budućnost dok će MUZZA science park predstaviti tekući Pitagora; Zvučno zrcalo, Spretni vektor, Živi dimnjak i optičku iluziju.

Djeca i mladi uživat će i u izložbi Hrvatskog prirodoslovnog društva na temu „snaga  socijalnih kukaca“ te na kraju najveći superorganizam ČOVJEK. Grupa izlagača s temom HUMANIJA  – ČOVJEK zaintrigirat će nas pitanjima Da li roboti mogu zamjeniti čovjeka? Zašto je krv crvena? Kako vidimo? Kako radi tvoje tjelo? Čarobni svijet našeg uma i brojnim drugim zanimljivostima. Znanost o kuhinji mladima će otkriti mogućnost printanja omiljene čokolade, a tu su i Muzička Teslina zavojnica Ivana Kožara, Natjecanje HROBOS (Hrvatskog robotičkog saveza) u labirintu sa robotima, te učenje o izumima, pojavama i eksperimentima koje počinje u vrtiću. Za najmlađe IDA DIDActa  pripremila je tri velike cijeline interaktivnih modula, igračaka, uređaja koje će djeca kroz tri radionice moći isprobati. To su Laboratorij svjetlosti i boje IDA DIDACTA – Senzomotorika koja obuhvaća slikanje u vodi, tuširanje svjetlom i bojom, trodiminezionalne slike i brojne druge zanimljivosti. SNOEZELEN predstavlja višeosjetilno okruženje IDA DIDACTA za djecu sa poteškoćamau razvoju. Na SENZOMOTORIci sa različitim vrstama sprava djeca će moći provjeriti svoje vještine i motoriku. Uzbudljive aktivnosti zaokržit će MUZZA  TV studio gdje će djeca imati mogućnost snimati i montirati različite sadržaje sa MUZZA Tjedna znanosti. Napraviti će intervije sa znanstvenicima, njihove pokuse. Otrikiti će svjet kamere, montaže, videa, filma.

Projekt Tjedan znanosti pokrenula je udruga Muzza koja okuplja entuzijaste iz znanstvene zajednice s ciljem da pridonesu popularizaciji znanosti kod djece i mladih. Kroz niz manjih i većih projekata “umrežava” djecu i mlade sa svijetom znanosti i tehnologije te im omogućava susrete sa znanstvenicima. Dugoročni je cilj udruge MUZZA osnivanje Muzeja znanosti, kao jedinstvenog mjesta gdje će se djeca i mladi, ali i osobe s posebnim potrebama, susretati s bogatim spoznajama, otkrićima i dostignućima koja su ljudsku civilizaciju dovela do točke razvoja na kojoj se danas nalazi.

Partneri projekta su: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Institut Ruđer Bošković, Tehnološko veleučilište, Hrvatsko katoličko sveučilište, Medicinski  makultet HKS, Zaklada „Hrvatska za djecu“, Kineziološki fakultet Laboratorij za motoriku, Končar d.d., Alert –full servis marketinška agencija, Eurokonzalting, Robokacija, Turistička zajednica  grada Zagreba, IDA DIDACTA, Hrvatski prirodoslovi muzej, Wiener osiguranje, Klinički bolnički centar Sv. Duh, Klinika Svjetlost, Grand Dalewest Ford, Rimac-automobili, Circuit MESS by Albert Gajšak, Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju HDMBLM, Park znanosti  Luka Veverac, Span.