prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Na Otvorenom danu IRB-a više od 500 učenika i nastavnika

Institut Ruđer Bošković ugostio je u petak 10. lipnja više od pet stotina učenika i nastavnika koji su sudjelovali u bogatom programu interaktivnih radionica i pokusa organiziranom u sklopu Otvorenog dana IRB-a.

Osim učenika zagrebačkih škola, Ruđer su posjetili osnovnoškolci i srednjoškolci iz Jastrebarskog, Klinča Sela, Velike Gorice, Koprivnice i Varaždina. Posjetitelji su imali priliku na istraživačkim postajama, koje su ruđerovci i ruđerovke smjestili u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili zgradama Instituta, sudjelovati u interaktivnim pokusima, dok su predavanja svi zainteresirani mogli pratiti online.

Od kemičara su učili o oksidaciji, redukciji, elektrolizi, solima, kiselinama i lužinama, dok će im biolozi otkriti tajne diobenog vretena, zajedno će dijeliti stanice, mikroskopirati te istraživati supermoći našeg mozga. Na istraživačkoj postaji mora i okoliša saznali su kako pripremiti i analizirati morski uzorak, kako nam boja pomaže u određivanju koncentracija i mogu li i životinje služiti kao bioindikatori stanja okoliša. S fizičarima su učili o ubrzavanju čestica i stvaranju energije Sunca na Zemlji, te se poigrali se tekućinama koje imaju magnetska svojstva.

Institut Ruđer Bošković pionir je u mnogim područjima kad je u pitanju znanost u Hrvatskoj, a rezultati koje su ostvarili na ponos su ne samo Hrvatskoj, već i Europskoj uniji, rekao je prigodom svečanog otvorenja manifestacije državni tajnik Ivica Šušak iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tome u prilog naveo je da IRB vodi brigu o znanstvenom podmlatku i ima izvrsnu međunarodnu mobilnost.

Ovogodišnji program Otvorenog dana odvija u sklopu Europske godine mladih, a o problemu zadržavanja mladih istraživača govorio je ravnatelj IRB-a David M. Smith te istaknuo da ih je moguće zadržati ako se “neprilike pretvore u izazove i prilike”.

To znači, objasnio je, da smo im dužni osigurati uvjete za rad kakve imaju njihovi kolege u naprednim zemljama diljem svijeta. “Institut za to ima na raspolaganju 72 milijuna eura iz europskih i strukturnih fondova, a zahvaljujući kojima će u sklopu projekta Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP) obnoviti i nadograditi infrastrukturu te osigurati vrhunsku tehnologiju za rad istraživačima”, zaključio je Smith.