prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Na putu do međunarodne Ekoškole

Tehnička škola u Požegi krenula je s postupkom stjecanja statusa međunarodne Ekoškole.

Ovaj program idealan je način za odgojno-obrazovne ustanove da krenu na smislen put ka unaprjeđenju okoliša u njihovoj ustanovi i lokalnoj zajednici, te pozitivno utječu na život mladih ljudi, njihovih obitelji, školskog osoblja i lokalnog stanovništva. Kombinirajući učenje s praktičnim iskustvima, cijeli se program izvodi prema sveobuhvatnom, participativnom pristupu koji uključuje učenike, nastavnike te lokalnu zajednicu u cjelini.

Konstituirajuća sjednica Eko-odbora Tehničke škole održana je u četvrtak, 12. listopada 2023. godine. Uz brojne nastavnike i učenike škole te tehničko i administrativno osoblje škole, sudjelovali su i predstavnici lokalne zajednice, udruga i tvrtki grada i županije. Vanjski suradnici u Eko-odboru su:

  • Požeško–slavonska županija
  • Komunalac Požega d.o.o.
  • ENERGIESPAR j.d.o.o. Požega
  • Šulc d.o.o.
  • Društvo energetičara Požega
  • Hrvatsko planinarsko društvo “Sokolovac” Požega
  • ELPOS d.o.o., Radnovac
  • TEKIJA d.o.o.

Škola im zahvaljuje na potpori i pomoći na putu ostvarenja statusa Ekoškole. 

Ovaj program provoditi će se paralelno s odobrenim Erasmus+ KA122 projektom mobilnosti učenika i osoblja u području odgoja i općeg obrazovanja: „Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole“.

Članovi Eko-odbora škole krenuli su s prvim aktivnostima. Istog dana, 12. listopada, u školi su obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Vjeroučitelj, profesor Zvonimir Zelenika, u suradnji s kapelanom  vlč. Tomislavom Varela te djelatnicima i učenicima škole organizirao je susret u kojem su svi zahvalno blagovali i družili se uz glazbu tamburaša. Ovaj dan je prilika za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti. Dani kruha su također povezani s bogatom tradicijom koja se prenosi kroz generacije. Ova manifestacija ima za cilj očuvanje kulturne baštine te ukazivanje na važnost rada i znanja koji su potrebni za proizvodnju kruha i drugih pekarskih proizvoda.

Dana 13. listopada 2023., u sklopu tjedna obilježavanja Dana Erasmusa i aktivnosti vezanih uz Ekološku družinu Tehničke škole Požega, učenici prvih, drugih i trećih razreda dekorirali su posude od recikliranog materijala. Uz pomoć prirodnih materijala poput morskih školjki, ljuski pistacija i konopčića učenici su stvorili prava mala umjetnička djela, koja su naposlijetku napunili zemljom za cvijeće i zasadili čuvarkućama, nezahtjevnim biljkama za početak druženja u vrtlarskim aktivnostima.

Školske koordinatorice programa međunarodne Ekoškole su profesorice Marina Mirković i Antonia Petrović Klaić. U okviru Erasmus+ KA122 projekta, sudjelovati će na mobilnostima u zemljama EU putem strukturiranih tečajeva edukacije o upravljanju, zaštiti i uređenju okoliša kako bi osnažili učenike da istinski djeluju u očuvanju našeg planeta.