prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nacionalne i europske oznake kvalitete

Osnovna škola Hugo Badalić iz Slavonskog Broda već je godinama uključena u provedbu eTwinning projekata iz različitih područja, od ekologije, mentalnog zdravlja do sigurnosti na internetu i programiranja.

Posebno su ponosni na četiri ovogodišnje nacionalne i europske oznake kvalitete za provedene aktivnosti jednogodišnjih međunarodnih eTwinning projekata “A safety net for internet safety”, “Code an AI”, “Let`s code together” i “Micro circuits for Mega solution”, čije su aktivnosti proveli u informatičkoj učionici u školskoj godini 2020./2021.

“A safety net for internet safety” je projekt u kojem su se učenici upoznali sa sigurnim korištenjem interneta, usvojili pojmove iz domene D. – e-Društvo kao što su digitalni tragovi, jaka i slaba lozinka, zaštita osobnih podataka, diskutirali o načinima sprečavanja govora mržnje. “Code an AI” je projekt u kojem su se učenici upoznali s pojmom umjetna inteligencija, primjerima AI, koristili platformu za jednostavne primjere machine learning. “Let`s code together” je uključivao razvijanje vještina računalnog razmišljanja učenika te sigurnu i aktivnu uporabu informacijskih i komunikacijskih tehnologija. U aktivnostima projekta razvijali su vještine 21. stoljeća kao što su logičko izvršavanje, kreativnost, algoritamsko razmišljanje, komunikacija, suradnja, opismenjavanje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u rješavanju problema. “Micro circuits for Mega solution” je projekt u kojem su se učenici upoznali s BBC micro:bitom i drugim robotskim setovima (koji imaju senzore i koji se mogu programirati) i mogućnostima tih tehnologija, naučili su o Internet of Things, umjetnoj inteligenciji, strojnom učenju i sigurnoj upotrebi Interneta.

U svim su navedenim projektima koristili raznolike pedagoške metode, većinu su prevedenih aktivnosti u projektu provodili u razredu tijekom nastave, projektna uključenost u kurikulum predmeta je jasno vidljiva, projektne aktivnosti su omogućavale kod učenika razvijanje njihovih vještina i kompetencija, škole partneri su zajedno radile na provedbi projektnih aktivnosti, koristili su različite digitalne alate za provedbu i prezentaciju rezultata aktivnosti. Do sad su primili 11 nacionalnih oznaka kvalitete i osam europskih oznaka kvalitete za projekte u kojima su sudjelovali, a vezani su za sadržaje predmeta informatika.

Škola je nagrađena i oznakom eTwinning škole. Prepoznata je kao predvodnik u područjima kao što su digitalna praksa, praksa eSigurnosti, inovativni i kreativni pristupi pedagogiji, promicanje stalnog stručnog usavršavanja osoblja te promicanje praksi za suradnju u učenju među osobljem i učenicima. Primjer dobre prakse projekta “A safety net for Internet safety” prikazat će na Godišnjoj konferenciji eTwinninga s temom Medijska pismenost i dezinformacije prezentacijom provedenih aktivnosti.