prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nagradni literarni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola

Povodom manifestacije Noć knjige 2022. Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara otvara nagradni literarni natječaj pod nazivom I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom. Pravo sudjelovanja imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici knjižničari.

Tema natječaja je u skladu s ovogodišnjom temom Noći knjige – Knjiga kao prostor slobode, a za sam naziv organizatori su preuzeli prekrasni stih Vesne Parun obilježavajući tako stotu obljetnicu rođenja naše velike pjesnikinje.

Literarni natječaj

Organizatori ističu kako su pjesnici oduvijek imali što reći na temu slobode, ali oni inspiriraju i podsjećaju i ostale da je dužnost slobodnog čovjeka: da slobodu pretvara u misao, kao što kaže Vesna Parun. Stoga sudionicima natječaja sugeriraju da se povedu za njenim stihovima i slobodu koju imaju pretvore u misao, i to misao o čovjeku, misao o ljudskom. Pozivaju sudionike da pišu poeziju, pišu prozu… pišu ono što žive te da u punom smislu riječi koriste pjesničku slobodu. Svaka vaša lijepa misao pomaže nam uznemiriti  i na dobar način oblikovati ovaj nedovršeni svijet!

Uvjeti natječaja

 • u natječaju mogu sudjelovati učenici osnovnih i srednjih škola u tri kategorije:
  • 1. – 4. razred osnovne škole
  • 5. – 8. razred osnovne škole
  • 1. – 4. razred srednje škole
 • na natječaj se prijavljuju literarni radovi
 • rad mora biti originalan – ne smije prethodno biti objavljen ili posuđen iz nekog već napisanog djela
 • svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:
  • ime i prezime učenika, razred
  • naziv i adresu škole
  • ime i prezime stručnog suradnika školskog knjižničara, kontakt (telefon, adresu e-pošte)
 • stručni suradnici školski knjižničari, sami ili u suradnji s učiteljem/predmetnim nastavnikom, odabiru tri najbolja rada iz svoje škole i prijavljuju svaki zasebno do 11. travnja 2022. godine putem obrasca prijave na dnu objave.

Nagrade

Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije: 1. – 4. razreda osnovne škole, 5. – 8. razreda osnovne škole i 1. – 4. razreda srednje škole. Od pristiglih će radova ocjenjivački odbor, sastavljen od predstavnika organizatora Natječaja, odabrati po tri najbolja rada u svakoj kategoriji na temelju uspješnoga odgovora na zadatak, stila, originalnosti i maštovitosti.

Nagrade čini poklon-paket knjiga namijenjen učeniku autoru rada te poklon-paket namijenjen školskoj knjižnici.

Nagrađeni radovi bit će predstavljeni na mrežnoj stranici Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara, društvenim mrežama, a prema mogućnostima i na drugim promidžbenim materijalima manifestacije. Sudionici natječaja slanjem svojih radova pristaju na to da se oni koriste za promociju Noći knjige i čitanja, a školski knjižničari suradnici od roditelja trebaju ishoditi odgovarajuću privolu.

Obavijest o nagrađenim radovima bit će objavljena 23. travnja 2022. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Dodjela nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se 27. svibnja 2022. godine na svečanosti knjige i čitanja Knjižna booka u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Ovo nije sve!

Možda slobodu više osjećate nego što je možete izraziti riječima! Organzatori ističu kako možete naslikati/nacrtati ilustraciju knjige koja za vas predstavlja simbol slobode u bilo kojoj likovnoj tehnici ili snimiti fotografiju, nacrtati strip… sve to na temu slobode. I kreativni radovi se šalju putem obrasca prijave, a oni će ih rado dijeliti na društvenim mrežama organizatora Noći knjige