prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Putokaz za pisanje eseja

Borite li se s pisanjem eseja? Zbunjuje vas gdje vaši argumenti počinju, a završavaju zaključci. Donosimo vam plan u pet točaka koji će vam olakšati pisanje.

Iako, kao što znate postoje tri vrste školskog eseja interpretativni, usporedna analiza i raspravljački u tekstu koji slijedi nećemo se baviti pojedinom vrstom eseja već ćemo vam opisati najvažnije sastojke koje svaki dobar esej treba imati.

Plan u pet točaka

  1. Prethodno napisani eseji. Pitajte svog nastavnika da vam da primjere kvalitetnih napisanih eseja. To vam može znatno olakšati buduće pisanje jer čitajući druge eseje stjećete dojam kako treba formirati esej, na koja pitanja odgovoriti te kako ga urediti.
  2. Ključne teme. Zapišite što mislite koja je glavna tema ili teme o kojima ćete pisati u eseju. Promislite čime se vaš esej uistinu bavi? Koji su uzroci i posljedice vezane uz temu eseja? Kako temu eseja usporediti s vašim prethodno stečenim znanjima?Esej svakako treba odražavati i vašu osobnu reakciju na tekst. Stoga se nemojte bojati iznijeti svoje mišljenje, zauzeti svoj stav. Vjerujte svom sudu – najvjerojatnije ćete biti u pravu! No, svakako trebate argumentirati napisano.
  3. Napišite kratak pregled onoga što želite uključiti u svoj esej. Prvo napravite osnovni koncept, a zatim u njega uključite i smjernice i bilješke. Dakle, napišite uvod, zatim skicirajte odlomak po odlomak dok ne dođete do zaključka. Dobar koncept i smjernice su 75 % dobrog eseja. Koncept biste trebali biti u stanju napisati za 10 minuta. Na temelju koncepta, bilješki i smjernica sastavite esej. Pažljivo pročitajte i ispravite pogreške prije nego što ćete predati konačnu verziju.
  4. Organizacija vremena. Esej (na primjer na državnoj maturi) se najčešće piše u zadanom vremenu. Stoga je jedan od vještina koju trebate savladati je napisati kvalitetan esej u okviru zadanog vremenskog ograničenja. Kako to postići? Vježbajte pisanje eseja u okviru definiranog vremena. Nakon što napišete esej u određenoj jedinici vremena analizirajte proces pisanja kako biste stekli dojam što vam je u procesu pisanja eseja najzahtjevnije te što vam je oduzelo najviše vremena.Razmislite … Koliko vam se bilo teško držati rasporeda? Je li vam bilo teško započeti? Na kojem ste mjestu u procesu pisanja eseja najviše zapeli? Koliko vam je jednostavno bilo napisati uvod i zaključak?
  5. Drugo mišljenje. Dajte svoj esej na čitanje nastavnicima, prijateljima i roditeljima. Oni će zasigurno imati zanimljivih komentara te će vam zasigurno moći predložiti što se može poboljšati.

Izvori:

https://sites.google.com/site/sikavicajoler/

http://www.bbc.co.uk/schools/studentlife/