prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Najavljen Međunarodni dan muzeja 2022.

Muzeji imaju moć transformacije svijeta oko nas. Oni su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama – to su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti. Ovim riječima ICOM najavljuje 18. svibnja 2022., Međunarodni dan muzeja koji će biti obilježen temom Moć muzeja (The Power of the Museums).

Vrijeme u kojem živimo doba je sveopće neizvjesnosti u cijelome svijetu. Uz ekološke klimatske poremećaje, globalna zdravstvena kriza prouzročena pandemijom bolesti Covid-19 blokirala je gospodarstvo, te je utjecala na socijalnu, obrazovnu, ali i druge sfere života. U Hrvatskoj je doživljaj ugroze bio pojačan u 2020.-oj potresima na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije.

Usprkos svemu što se dogodilo, ili se događa, muzeji ne odustaju, njihova misija se kroz godine uspješno uvećava podižući svijest o važnosti muzeja i njihovom doprinosu razvoju društva. Inicijativu od 1977. vodi Međunarodni savjet muzeja (ICOM) kao predstavnik svjetske muzejske zajednice, s vizijom za jednaku važnost prirodne i kulturne, materijalne i nematerijalne baštine.

Danas se više nego ikad muzeji suočavaju s jedinstvenim izazovima povezanim s društvenim, ekonomskim i ekološkim pitanjima. Dok služe kao svjedoci prošlosti i čuvari blaga čovječanstva za buduće generacije, muzeji imaju ključnu ulogu kroz obrazovanje i demokratizaciju kulture. Uz obilježavanje Međunarodnoga dana muzeja, a ove godine i na trijenalnoj konferenciji ICOM-a u Pragu propituje se uloga suvremenog muzeja kao agenta pozitivnih promjena u kontekstu problema koji oslikavaju ovo naše doba i to kroz glavnu temu i tri podteme:

  • Moć ostvarivanja održivosti
  • Moć inovacija u digitalizaciji i dostupnosti, te
  • Moć izgradnje zajednice.

Više o temi i pozivu za sudjelovanje pročitajte na mrežnoj stranici Muzejskog dokumentacijskog centra.