prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Najbolji rezultat Hrvatske na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke

Od 11. do 17. travnja 2024. u Tskaltubu, Gruzija, održana je 13. Europska matematička olimpijada za djevojke (EGMO). Svrha ovog natjecanja je poticanje učenica na aktivno bavljenje matematikom te popularizacija matematike među učenicama srednjih škola u Europi, ali i širom svijeta.

Na natjecanju je sudjelovalo 54 države, od čega 37 država u službenoj konkurenciji europskih država. Ukupno je sudjelovalo 212 učenica, od čega 148 učenica u službenoj europskoj konkurenciji.

Svaka država je sudjelovala s najviše četiri srednjoškolke, a Hrvatsku su predstavljale:

  • Maša Dobrić, 2. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Mila Maretić, 2. razred, Prva gimnazija Varaždin, Varaždin
  • Lucija Pongrac, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Lara Semeš, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb.

Ekipu su vodili Borna Vukorepa i Nina Kamčev. Maša i Mila su osvojile srebrne medalje, a Lara zlatnu medalju. Za zlato je bilo potrebno osvojiti 33 boda, za srebro 22 boda, a za broncu 13 bodova od 42. U zbroju, naše učenice osvojile su ukupno 87 bodova. S tim brojem bodova Hrvatska je zauzela 6. mjesto u službenoj konkurenciji 37 europskih država, a 11. mjesto u konkurenciji sve 54 države.

To je ujedno i najbolji rezultat Hrvatske u povijesti na ovom natjecanju. Prvo mjesto u službenoj konkurenciji osvojila je Ukrajina, a ukupno Sjedinjene Američke Države.

Izbor, pripreme i odlazak ekipe na EGMO je organiziralo Hrvatsko matematičko društvo u suradnji s mnogim volonterima (uglavnom bivšim natjecateljima), uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja.