prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Najbrža životinja – gepard

Gepard je mačka koja je u davnini živjela od Indije do Afrike dok se sada može naći samo u Africi. Zbog smanjenja njegovog velikog lovnog područja gepard je u današnje vrijeme skoro pred izumiranjem. Osnovna boja krzna geparda je žuta, a na trbuhu je u pravilu prilično svjetlija.

Zbog pjega, podsjeća na leoparda, ali se svojom građom tijela značajno razlikuje od svih drugih mačaka. Dužina geparda od njuške do kraja trupa doseže 150 cm, rep mu je oko 70 cm, a u ramenima je visok oko 80 cm. Uprkos tom relativno velikom tijelu, težina mu je uglavnom najviše 60 kg.

Gepard ima ekstremno dugačke, tanke noge i vrlo vitko tijelo oblikovano kao tijelo hrta. Glava je mala i okrugla, a rep dugačak. Na šapama ima debele ljuskaste jastučiće, a kandže može samo uvjetno uvući. Takva građa tijela omogućuje mu da u trku dosegne brzinu od 110 km/h, puno više od bilo kojeg drugog sisavca, no tom brzinom može trčati samo oko 400 m, nakon čega se umara. To je najbrža kopnena životinja na svijetu.

Anatomija geparda je prilagođena takvoj sposobnosti. Nosnice su mu značajno proširene, tako da je ostalo malo mjesta za čeljust koja je u odnosu na druge mačke značajno manja, pa je time i to njegovo “oružje” relativno slabo. I srce, pluća kao i bronhije su mu proporcionalno jako povećani.

 

Tekst je prenesen s internetskih stranica Hrvatske radiotelevizije.