prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Naša djeca, naša radost, neka znaju što je mladost”

Mali dragulji ručnoga rada, vezene krpe, tj. zidnjaci ili kuharice nekada su ukrašavali zidove radnog, svakodnevnog prostora domaćice, a danas, već pomalo zaboravljeni, predstavljaju dragocjen izvor saznanja o svakodnevnom životu i običajima jednoga vremena.

Sa željom da nove generacije upoznaju tradiciju bilogorskoga kraja te da prepoznaju ljepotu vlastite baštine, u školskoj je knjižnici Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar 19. rujna 2013. otvorena izložba zidnjaka.

U postavljanju izložbe sudjelovali su učenik Ivan Vinković, profesorica Blaženka Urh te školska knjižničarka Alica Bačeković Pavelić, a izložbu je otvorio ravnatelj škole Vojislav Kranželić. Narodna nošnja, u koje je nekoliko učenika bilo obučeno, te ukusne domaće kiflice koje su posjetitelji mogli degustirati, stvorili su ugođaj koji je nekada bio u seoskim domaćinstvima. Uz dvadesetak zidnjaka u knjižnici je izloženo i nekoliko ručnika i stolnjaka od lanenoga platna te predmeti koji su neizostavni dio svake kuhinje (zdjele, tanjuri, žlice i dr.).

O vrstama, funkciji te načinu izrade zidnjaka vrlo je nadahnuto govorio Ivan Vinković, učenik 3. b razreda, koji je posebno senzibiliziran za očuvanje baštine bilogorskoga kraja i koji s ljubavlju čuva ostavštinu koju su mu ostavili njegovi bake i djedovi. Istaknuo je da su zidnjake nekada izrađivale žene, a na njima su se često nalazili natpisi duhovitog ili poučnog karaktera, zahvaljujući kojima se moglo iščitati raspoloženje domaćice, njezine namjere ili neka skrivena poruka.

Na izloženim zidnjacima učenici su mogli pročitati razne natpise poput Gdje su pune zdjele, gosti se veseleHladna voda svakom prija, umi se ti pa ću i ja; Hrvat goste rado prima, šnjime dijeli sve što ima i sl. Mnogima se svidio natpis Naša djeca, naša radost, neka znaju što je mladost jer je posvećen mladima, kojima je ova izložba ponajprije i namijenjena.

Osim za učenike, izložba je otvorena i za ostale zainteresirane ljubitelje narodne baštine, a može se razgledati do 11. listopada 2013. godine.