prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Naša makedonska priča

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta “Back tu Nature”, škola OOU “Kuzman Josifoski – Pitu” iz Kičeva u Sjevernoj Makedoniji ugostila je u sklopu druge mobilnosti od 28. veljače do 5. ožujka učenike Osnovne škole Belica i druge škole partnere iz Španjolske i Italije.

Iako se očekivalo da će prvi let avionom za učenike škole Tinu Polgar, Mašu Bratišćak, Paolu Požgaj, Melani Strahija, Sebastiana Lerinc i Frana Pomor biti najuzbudljiviji dio putovanja, prava avantura počela je tek nakon slijetanja u Makedoniju. Zajedno sa partnerima španjolske “Escole Pia iz Olota” uživali su u nizu  vrlo zanimljivih aktivnosti koje su domaćini pripremili. Talijanski partneri “Istituto Comprensivo Vincenzo Tortoreto” iz San Ginesa mobilnosti su prisustvovali online.

Učenici iz svih zemalja prezentirali su tradicionalne recepte koje su njihove bake i djedovi koristili umjesto odlaska liječniku. Zanimljivo je primijetiti kako su se u različitim dijelovima Europe još prije pojave interneta koristili slični pripravci za liječenje kašlja, raznih oblika bolova i drugih bolesti. Posjetili su manastir Presvete Bogorodice Prečiste gdje su vidjeli način tradicionalne proizvodnje raznoraznih biljnih pripravaka. U tvornici bezreceptnih lijekova, kozmetičkih i prirodnih proizvoda imali su priliku upoznati i moderan način.

Glavni grad Sjeverne Makedonije Skoplje bio je iznenađenje za sve prisutne. Iako ima upola manje stanovnika od Zagreba, po broju kipova postavljenih u njegovom središtu daleko ga nadmašuje. Najveći od njih, spomenik Aleksandru Velikom, visok je 22 metara, a okružuju ga mnogobrojni kipovi posvećeni važnim makedonskim povijesnim ličnostima. Međutim, ima tu i onih iz grčke povijesti, raznih replika poput pariškog Slavoluka pobjede, fontana posvećena majkama Makedonije i mnogih drugih. Spoj svega i svačega u čudu je ostavio i učiteljice Ivanu Pavlic, Ninu Magdalenić-Veselko i Anitu Sečan koje su već ranije posjetile popriličan broj europskih metropola. Posjet Ohridskom jezeru, na čijoj se sjevernoj obali smjestio Grad svjetlosti – Ohrid, također je zaslužan za mnogo nezaboravnih dojmova. Osim što je zbog mnogobrojnih crkava i samostana poznat kao europski Jeruzalem, Ohrid je i kolijevka europskog obrazovanja u kojemu se nalaze najstarije sveučilište i dom Ćirila i Metoda, osnivača slavenske pismenosti. Putovanje u Kičevo bilo je jedno novo iskustvo. Osim novih okusa, drugačijih vjerskih i kulturoloških običaja, najveći su utisak zasigurno ostavili srdačni, gostoljubivi, uvijek nasmijani ljudi kojima se nigdje ne žuri.