prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Naša mala knjižnica

U učionici 3. razreda  Osnovne škole Bakar knjiga je veliki prijatelj. Učenici čitaju puno i redovito, jer su svjesni da im upravo čitanje omogućuje snalaženje u svakodnevnom životu, te  da je ono presudno za usvajanje znanja iz svih predmeta.

Kažu da su knjige ponekad naši najbolji prijatelji. Kad nitko nema vremena one su tu. Na polici, u knjižnici, na stolu, u torbi…Otvaramo knjigu i ulazimo u čudesan svijet. Svijet riječi, svijet gdje sve postaje moguće. Svijet u kojem se riječi druže i igraju. Čitanje je jako važno. Čitanjem opažamo, promatramo, pamtimo, mislimo. Čitanjem obogaćujemo naš rječnik. Postajemo maštoviti i kreativni. Čitanje je najbolje učenje.

Koliko djeca u današnjem svijetu interneta čitaju knjige? Zašto se ne veseliti druženju s knjigom kada nas ona uvodi u taj čaroban svijet? Djeci treba čitati od najranije dobi. Kao roditelji, odgajatelji i učitelji trebamo djeci pokazati da s riječima možemo puno toga. Možemo ih sastavljati, rastavljati, tražiti, odgonetati… Riječima se možemo igrati. Od riječi su nastale priče. Priče koje djeca vole i koje  trebaju, ali ih nažalost današnji životni ritam često stavlja na neko drugo ili treće mjesto. U posljednje vrijeme djeca čitaju sve manje i sve manje se čita sa zadovoljstvom.

Od početka školske godine učenici sudjeluju u međunarodnom projektu „Naša mala knjižnica“ koji ima za cilj razvijati čitateljsku pismenost i promicati čitanje među učenicima. Projekt se provodi u suradnji s Ibis grafikom od koje partnerske škole nabavljaju komplet od šest knjiga koje učenici čitaju. Uz njih dobivaju kreativne vježbenice sa zanimljivim aktivnostima: uređenje čitateljskog kutka, razmjena knjižnih junaka s partnerskom školom, pismo iznenađenja, literarni i likovni natječaj koji potiče kreativno pisanje i crtanje itd.

U vrijeme kada su učenici preplavljeni suvremenim tehnologijama čitanje u školi i roditeljskom domu omogućuje im trenutke mira i uživanja u pisanim i ilustriranim sadržajima, doprinosi obogaćivanju pisanog i govornog izričaja te proširivanju njihovih vidika. Ne možemo bježati od tehnoloških dostignuća, ali kroz knjigu i časopise nastojmo popularizirati čitanje. Čitajmo našoj djeci i potaknimo ih da postanu dio tog čudesnog svijeta knjiga. Privolimo ih da zavole čitanje. Ako dijete prijateljuje s knjigom tijekom djetinjstva,  zasigurno će ljubav prema knjizi ponijeti u život, te će naučiti da dobra knjiga uvijek može biti i dobro društvo.