prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Naša prva mobilnost – OŠ Vežica, Rijeka

Od 7. do 14. travnja 2018. godine pet učenica šestoga razreda OŠ Vežica sudjelovale su u pratnji profesorica Klare Starkl Crnković i Loredane Zima Krnelić u prvoj mobilnosti Erasmus + projekta Mladi poduzetnici u akciji u Cerignoli na jugoistoku Italije. Osim OŠ Vežica, u projektu sudjeluje još jedna škola iz Hrvatske, I. osnovna škola Čakovec, koja je ujedno i škola koordinator projekta, te po jedna škola iz Češke, Portugala, Turske i Italije.

Bilo je to naše prvo iskustvo mobilnosti učenika i sve smo bile vidljivo uzbuđene kada smo u subotu 7. travnja 2018., u ranijim večernjim satima, krenule iz Rijeke za Trst, odakle smo imale let za Bari. S nama je u pratnji putovala i gospođa Jasna Kalanj, majka jedne od učenica, inače predstavnica roditelja u Vijeću roditelja Škole. Već pri prelasku hrvatske granice, shvatila sam da smo jedna jedinstvena osmočlana ženska ekipa koja se silno raduje susretu s partner školama i cjelokupnom iskustvu. Nakon jednosatnog leta, koji je za naše učenice bio prvo putovanje zrakoplovom, sletjele smo u Bari gdje nas je dočekao kombi kojim smo u kasnim večernjim satima stigle u Cerignolu, drugom gradu po veličini u talijanskoj pokrajini Foggia u regiji Apuliji. 

Manja skupina učitelja i nekoliko obitelji učenika škole IC „Carducci-Paolillo“ iz Cerignole srdačno su nas dočekali na trgu u blizini barokne crkve Beata Vergine del Monte Carmelo iz 16. st., najveće znamenitosti Cerignole. Bio je to prvi susret uživo učenika i učitelja naše škole i učenika i učitelja partner škole iz Italije. Nakon kratkog upoznavanja učenice su u pratnji svojih novih prijatelja otišle u njihove domove, a mi odrasli smješteni smo u miran i udoban pansion.

Idućeg jutra uputili smo se prema našem Jadranskom moru, u prekrasno mjesto Trani koje nas je podsjetilo na Volosko i Opatiju. Uživali smo u sunčanom danu, šetnji i razgovoru s talijanskim kolegama. Brzo smo uvidjeli da se, unatoč različitostima obrazovnih sustava, mi učitelji svakodnevno suočavamo s istim izazovima. Bio je to prvi dan kušanja izvrsnih morskih specijaliteta koji nisu izostali ni narednih dana u Cerignoli, koja se, premda 30 km udaljena od mora, može pohvaliti velikim brojem izuzetnih ribljih restorana. No, tu treba spomenuti i mnogobrojne varijante pizze spremljene prema tradicionalnom receptu, izvrsne lokalne masline zvučnog imena la bella di Cerignola, tjesteninu, gljive i odlična vina kojima se Cerignola i pokrajina Apulija mogu pohvaliti.

Mobilnost učenika uključuje prezentacije škola, gradova i država, prezentacije dosadašnjih projektnih aktivnosti u partner školama, susrete koordinatora projekta u pojedinim školama i članova projektnih timova, rad na zajedničkim zadatcima, kako učenika tako i učitelja u pratnji, razmjenu iskustava, dogovore o daljnjem radu, ali i upoznavanje drugih kultura i drugačijih sredina, druženje i prijateljstvo.

O povijesti i običajima Cerignole i Apulije učili smo gotovo u svakom trenutku našega boravka: za stolom, u gradskoj vijećnici i knjižnici Cerignole, na radionicama koje je za ovu mobilnost organizirala škola domaćin, putujući autobusom na lokalitete koje smo posjetili, šećući i razgledavajući kulturne znamenitosti. Cerignola je značajan transportni i trgovački centar vunom toga dijela Apulije i centar poljoprivrednog kraja, u kojem se proizvodi maslinovo ulje, vino, bademi, pšenica, zob i lan. U tom je gradu 1890. godine nastala, i prvi puta izvedena, slavna opera, skladatelja Pietra Mascagnija. Tu je rođen i čuveni filolog Nicola Zingarelli (1860.-1935.), osnivač talijanskog rječnika Zingarelli.

U centru grada zatekli smo nešto manje uređene parkove, ceste bez semafora, ali i označeno mjesto  parkiranja za trudnice. I to u ružičastoj boji. ????

Bilo je tu još iznenađenja. Ispod neuglednog trga koji nalikuje starom groblju kriju se spremnici za pšenicu. A cijelu priču o tome kada i kako su nastali te kako su se koristili saznali smo u naizgled običnom, no u svojoj unutrašnjosti vrlo suvremenom i multimedijalnom muzeju, koji je nastao zahvaljujući grupi entuzijastičnih građana volontera koja ga vodi od 2015. godine.

Radionice na kojima smo sudjelovali bile su izuzetno zanimljive, kako za učenike tako i za učitelje u pratnji, i teško je neku izdvojiti. Bile su tu radionica pripremanja taralli-ja tradicionalnih krekera koji se serviraju u restoranima umjesto kruha i poznati su suvenir toga kraja, radionica o tradicionalnoj glazbi pizzica koju smo izvodili u učionici za udaraljke, radionica o tradicionalnom plesu uz tu glazbu čijem ritmu malo tko može odoljeti ☺ i mnoge druge u kojima su učenici upoznavali talijansku kulturu, ali i slušali, razgovarali i zaključivali o tome što znači biti poduzetan danas i što je to značilo u prošlosti. Izleti koje su za ovu mobilnost odabrali naši prijatelji iz Italije bili su nezaboravni. U muzeju konfeta Mucci Giovanni u Andriji kušali smo razne vrste konfeta te saznali kako je započela i kako se proširila obiteljska tradicija izrade konfeta od 1894. do danas.

Posjetili smo i Alberobello, mjesto na UNESCO-vom popisu svjetske baštine poznato po trulli-ma, jedinstvenim građevinama nastalim gradnjom bez veziva, isključivo od nepravilnih vapnenačkih kamenja. Radi se o jednom od rijetkih netaknutih primjera prapovijesne arhitekture koje je preživjelo do modernog doba i koje nas je podsjetilo na Santorini u Grčkoj.

Kada spominjemo jedinstvene građevine onda svakako ne smijemo zaboraviti spomenuti posjet srednjovjekovnom dvorcu Castel del Monte.

Tlocrt utvrde, ali i njenih osam kula, izveden je isključivom uporabom osmerokuta u strogoj simetriji što ukazuje na geometrijsku kompoziciju. Još uvijek se pitamo kako je u 13. stoljeću bilo moguće napraviti takav precizan nacrt dvorca i izgraditi ga. Inače, slika dvorca nalazi se na stražnjoj strani talijanske kovanice eura od 1 centa.

Jedan je dan bio posvećen putovanju u Casertu, sjedištu talijanske pokrajine Kampanije, gdje smo proveli veći dio dana u razgledavanju kraljevske palače Reggia di Caserta, rezidencije sagrađene za burbonske kraljeve Napulja, inače najveće građevinu u Europi u 18. stoljeću.


Palača se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine iz 1996. godine. Bogato oslikana i raskošna unutrašnjost palače te predivan vrt i park u kojem se može provozati kočijom vratile su nas na trenutak u prošlost, u vrijeme dvorskih balova, prinčeva i kraljeva. Ali, samo na trenutak. U sadašnjost su nas vratili usklici posjetitelja koji su pokušavali napraviti selfie sa svjetski poznatim glumcem Anthonijem Hopkinsom koji je u palači bio radi snimanja filma “The Pope”.

 

Bilo je to sedam nezaboravnih dana tijekom kojih smo stekli nova znanja i nove prijatelje. Zahvaljujući Erasmus-u naši novi prijatelji postali su naši novi suradnici u ovom, ali i budućim zajedničkim projektima. Pohvala svim sudionicima ove mobilnosti jer su, svaki na svoj jedinstven način, pridonijeli njenom bogatstvu. Posebna pohvala domaćinima, učiteljima i obiteljima na gostoljubivosti.
 

I na kraju, hvala Erasmus+projektima koji nam omogućavaju ovakav način učenja i stručnog usavršavanja!

Loredana Zima Krnelić, prof.