prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Natječaj za dječje likovne radove na temu “Karta mojega budućeg svijeta”

Hrvatsko kartografsko društvo organizira natječaj za dječju kartu svijeta na temu “Karta mojega budućeg svijeta”. Cilj natjecanja je promoviranje dječje kreativnosti u prikazivanju svijeta, proširenje njihova znanja o kartama i kartografiji te povećanje njihove svijesti o okolišu.

Radove za natječaj treba poslati najkasnije do 10. rujna 2021. godine. Šest najboljih dječjih radova iz Hrvatske na temu “Karta mojega budućeg svijeta” (A map pf my future world) bit će izloženo na izložbi dječjih radova u sklopu 30. međunarodne kartografske konferencije u Firenci, 14–18. prosinca 2021.

Nagradu Barbara Petchenik pokrenulo je Međunarodno kartografsko društvo (International Cartographic Association – ICA) 1993. godine kao uspomenu na Barbaru Petchenik, dopredsjednicu toga društva i kartografkinju koja je cijeli život radila s kartama i djecom.

Nagrade se dodjeljuju svake druge godine za vrijeme međunarodne kartografske konferencije.

Radove za natječaj treba poslati na adresu:

Hrvatsko kartografsko društvo
Kačićeva 26
10000 Zagreb

Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem e-adrese hkd@kartografija.hr.

Pravila natjecanja

Zemlje članice ICA-e (Međunarodnog kartografskog društva, a među njima je i Hrvatska) prikupljaju dječje likovne radove na temu “Karta mojega budućeg svijeta” što su ih nacrtala djeca mlađa od 16 godina.

Međunarodni žiri posebno će obratiti pažnju na tri kriterija:

1. prepoznatljivost poruke
2. kartografski sadržaj
3. kvalitetu izvedbe.

Osim toga žiri će ocijeniti i:

 1. prepoznatljivost veze između oblika i upotrebe kartografskih elemenata koji se kreativno povezuju s temom
 2. prepoznatljivost cijelog ili većeg dijela svijeta, gdje se ocjenjuju relativni odnosi, raspored i oblici kopna i mora, već prema dječjim dobnim skupinama
 3. prikladnost kartografskih elemenata kao što su npr. znakovi, boje, imena i sl., a koji se odnose na temu, te:
  • jasnoću i čitkost točkastih, linijskih i površinskih znakova, u skladu s medijem izražavanja, bilo da se radi o papiru ili drugoj površini
  • izražajnost i pogodnost upotrebe boja, razlikovanje i zasićenost
  • cjelokupna estetika, balans i harmonija među slikovnim elementima.
 • Veličina karte ne smije preći format A3 (420 mm × 297 mm). Površina karte treba biti ravna, a ukoliko postoje zalijepljeni elementi oni ne smiju biti viši od 5 mm i trebaju biti dobro učvršćeni. Karta treba biti izrađena od nelomljivih materijala. Nije dozvoljeno upotrebljavati pomične elemente koji pokrivaju dijelove crteža (izabrani crteži bit će skenirani ili fotografirani, te cijeli crtež treba biti vidljiv). Nije dozvoljena upotreba trošnih materijala (poput biljaka ili listova), a crteži ne smiju biti plastificirani ili laminirani.
 • Izbor kartografske projekcije kao osnove za stvaranje obalnih linija i drugog osnovnog materijala (npr. međunarodnih granica i mreže meridijana i paralela) nije ograničen. Karta treba biti izvorni likovni rad koji je izrađen upotrebom tradicionalnih metoda (npr. olovke u boji, vodene bojice i dr.) ili s pomoću računala.
 • Dječji likovni rad za natječaj može imati najviše tri autora podjednake starosti.
 • Svaka karta mora sadržavati sljedeće informacije na naljepnici (može se preuzeti s mrežnih stranica HKD-a) pričvršćenoj na poleđini: naslov na engleskom ili francuskom, ime, dob, e-adresu, adresu škole ili vrtića i zemlju autora.
 • Roditelji pobjednika na natječaju u Hrvatskoj (koji su odabrani kao predstavnici Hrvatske na međunarodnoj izložbi) moraju potpisati službeni obrazac ICA-e da se slažu sa sudjelovanjem svoje djece na natječaju i budućem publiciranju njihovih likovnih radova.
 • Dječji radovi koji pristignu na natječaj ne vraćaju se pošiljatelju.
 • Svaki natjecatelj se slaže da njegov rad ICA, UNICEF ili Hrvatsko kartografsko društvo mogu reproducirati bez posebnog dogovora ili plaćanja određenog iznosa za autorska prava.
 • Izvršni odbor ICA-e poslat će pobjedničke radove UNICEF-ovu Međunarodnom odboru za umjetnost kao prijedloge za razglednice.
 • Natjecateljske karte arhiviraju se u Arhivsko-istraživačkim zbirkama Knjižnice Sveučilišta Carleton u Kanadi i pripremaju se za objavljivanje na internetu (vidi https://childrensmaps.library.carleton.ca/).Detaljni prikazi dosadašnjih sudjelovanja Hrvatske na međunarodnim kartografskim izložbama mogu se naći u časopisu Kartografija i geoinformacije i na mrežnim stranicama HKD-a u rubrici Dječja kartografija.