prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ne ponovilo se!

Učenici Srednje strukovne škole u Makarskoj, u sklopu eTwinning projekta «100. dan škole», obilježili su Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Kroz fotografiju, izložbu i predavanja učenici su se još jednom podsjetili na vrijeme koje se jednostavno više nikada ne smije ponoviti.

Generalna skupština UN-a 2005. godine usvojila je rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milijune žrtava stradalih u holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. siječanj, dan kada su trupe Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracijski – Auschwitz, najveći logor u Drugom svjetskom ratu. Do dana današnjega spekulira se o brojkama ubijenih u logoru, točno je da je riječ o milijunima, a od svih milijuna ubijenih 90% bili su Židovi, semitski narod koji živi u Izraelu, no raspršen živi po cijelom svijetu, danas najviše u Americi. Pa iako su često bili izloženi progonima, najstrašniji se progon dogodio baš u Auschwitzu.

Auschwitz je osnovan 20. svibnja 1940. na području stare poljske vojarne. U početku je služio za ispitivanje pripadnika poljskog Pokreta otpora i ruske ratne zarobljenike, no početni se naum pretvorio u sistematski državni progon i genocid nad različitim etničkim, vjerskim i političkim skupinama ljudi tijekom drugog svjetskog rata od strane velikonjemačkog Reicha i njezinih suradnika – danas poznat pod pojmom holokaust (hebrejski šoa = katastrofa). / izvor: Wikipedia /

Jedan dio učenika svoje su radove priložili u zajednički Jamboard, a drugi su uz podršku svojih profesorica, Magdalene Antonini i Mateje Maslać, napravili izložbe na školskom panou koje su dan ranije otvorena za sve učenike, profesore i roditelje. Kratak videozapis pogledajte ovdje.