prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Noć kazališta 2022.

Četrnaesta Noć kazališta, koju organizira Narodno sveučilište Dubrava, održat će se 19. studenog u 44 hrvatska grada s ukupno 150 uključenih institucija – javnih i nezavisnih kazališta, centara za kulturu, pučkih otvorenih učilišta, nezavisnih kazališnih skupina i kazališnih umjetnika.

Ovogodišnja Noć kazališta počet će 11. studenoga u Opatiji, a završiti 26. studenoga u Stažnjevcu, koji se prvi put priključuje u sudjelovanju u manifestaciji. Praksa da se osim same centralne manifestacije 19. studenoga, u kojoj sudjeluje najveći broj kazališta i mjesta, manifestacija održava i nekoliko dana prije i poslije, pojavljuje se već nekoliko godina jer to traži i kazalište i publika, naglasila je voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava Sandra Banić Naumovski.

U ovogodišnjem izdanju prvi put će sudjelovati i nezavisna kazališta Empiria Teatar, Kunst Teatar te Teatro Verrdi. Kao i dosad, uključena su i narodna kazališta pa će se tako Noć kazališta održati u riječkom HNK Ivan pl. Zajci, splitskom, varaždinskom, šibenskom, zadarskom HNK te Istarskom narodnom kazalištu u Puli. Što se tiče otoka i ove godine sudjeluju Hvar i Šolta.

Publiku očekuje velik broj predstava za sve uzraste, dječjih predstava koje će se održavati u jutarnjim satima, predstava za odrasle koje će se održavati u popodnevnim, noćnim i kasnim noćnim satima. Uz to, održat će se i veliki broj popratnog programa kojima je cilj otvoriti prostor za bližu suradnju i upoznavanje kazališnih umjetnika i publike – koncerata, izložbi, radionica te suradnje s lokalnim OPG-ovima.

Banić Naumovski istaknula je programe koji će se održati u nekim kazalištima, a radi se o otvorenim probama ili posjetima kazalištu uz razgovor s kazališnim umjetnicima. Tako će u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici publika moći posjetiti kazalište i razgovarati s glumcima, u HNK Split se već tradicionalno organizira obilazak kazališta, u Pučkom otvorenom učilištu u Samoboru publika će se moći družiti uz glazbu sa zaposlenicima i umjetnicima.

Riječki HNK organizira otvorenu probu uz razgovor s kazališnim umjetnicima, a Gradsko kazalište lutaka Rijeka priprema poseban tematski razgovor s publikom o tome kako nastaje kazališna predstava. U osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića održat će se “Najnoćniji koncert” te će nakon predstave njihovi glumci pjevati songove iz predstava.

Irena Peša, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta “Dr. Ante Starčević” u Gospiću najavila je da će tamo biti otvorena izložba “Maske i daske” u sklopu koje će biti prikazana povijest kazališnih gostovanja u Lici, arhivska građa vezana za povijest kazališnih izvedbi i kazališnih gostovanja na području Like u periodu od 19. do prve polovice 20. stoljeća.

Kunst Teatar će u sklopu manifestacije izvesti predstavu “Školjka šumi”. Premijernu izvedbu u Dječjem kazalištu Dubrava imat će predstava “Peća i vuk” pod redateljskom palicom Marija Kovača.