prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nova istraživanja o Vikinzima

Prema najnovijim podacima objavljenim u znanstvenom časopisu Plos One, Vikinzi koji su plovili iz Skandinavije u Englesku sa sobom su poveli konje, pse, a možda i svinje, što pokazuje analiza ostataka kostiju.

Prije se mislilo da su Vikinzi uglavnom krali životinje iz sela u Britaniji.

Nalazi također pružaju dokaze da su vođe Vikinga imali blizak odnos sa životinjama i putovali s njima.

U grobnim humcima u Heath Woodu u Derbyshireu pronađene su kosti iz 9. stoljeća.

Kremirani životinjski i ljudski ostaci pronađeni su pokopani zajedno, što sugerira da su životinje imale posebno značenje i da su spaljivane na istoj pogrebnoj lomači kao i ljudi, rekla je za BBC News istraživačica Tessi Löffelmann sa Sveučilišta Durham i Slobodnog sveučilišta u Bruxellesu.

Plovidbe Sjevernim morem s konjima i psima

– Tretirali su ih više kao kućne ljubimce, a ne samo u ekonomske svrhe, rekla je. Smatram da je to stvarno dirljivo i sugerira da podcjenjujemo koliko su životinje bile važne Vikinzima.

Konji i psi putovali su vikinškim dugim brodovima preko Sjevernog mora, a putovanje je moglo trajati nekoliko tjedana.

– Konji su tada bili manji nego što su sada, što je moglo učiniti putovanje malo ugodnijim, ali je i dalje vjerojatno bilo mokro i neudobno, rekla je Löffelmann.

Profesor Julian Richards sa Sveučilišta u Yorku, koji je bio jedan od voditelja iskapanja, rekao je da glasovita Tapiserija iz Bayeuxa (kraj 11. st.) prikazuje kako “normanska konjica iskrcava konje iz svoje flote, ali ovo je prvi znanstveni dokaz da su vikinški ratnici prevozili konje u Englesku 200 godina prije”.

Stroncij u kostima

Nordijska mitologija i sage iz 13. stoljeća pokazuju da su životinje imale veliku ulogu u životu Vikinga.

Znanstvenici su također pronašli svinjsku kost u Heath Woodu, no to je možda bio neki talisman donesen iz Skandinavije, a ne živa životinja.

Otkrili su da su životinje stigle iz Skandinavije analizirajući stroncij u njihovim kostima.

Ovaj se element prirodno pojavljuje u stijenama, tlu i vodi, prije nego što uđe u biljke – i, kada se one pojedu, u kosti i zube. Djeluje kao geografski otisak jer ga u različitim područjima ima u različitim omjerima. Razina stroncija u ovim kostima upućuje na razinu kakva je u baltičkoj zoni.

Nalazi su objavljeni u znanstvenom časopisu Plos One.